Lägre elpriser i höst jämfört med i fjol

Höstens elpriser är betydligt lägre än vid samma tid i fjol, men det är svårt att förutse prisutvecklingen när det blir kallare i vinter.

Stabilt elpris just nu, men vinter och kyla väntar. Det innebär troligen stigande elpriser. Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, säger att ett fast avtal kan vara lösningen för den som är orolig.

Stabilt elpris just nu, men vinter och kyla väntar. Det innebär troligen stigande elpriser. Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, säger att ett fast avtal kan vara lösningen för den som är orolig.

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-10-05 11:00

I fjol var medelpriset i september 51,99 öre/kWh (kilowattimme) på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. I år har medelpriset legat på 37,18 öre/kWh. Det är nästan 15 öre lägre än i fjol. För en villakund med rörligt elpris innebär det ungefär 250 kronor lägre elräkning.
– Just nu har vi ett gynnsamt läge, men allt pekar på att en bit in i oktober blir det kallare igen. Vi går därmed in i en period när uppvärmningsbehovet ökar och elpriset kommer att spela en större roll för den totala elkostnaden, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Det finns flera orsaker till ett lägre elpris i september jämfört med samma månad i fjol. Exempelvis har inledningen av hösten har varit nederbördsrik på rätt ställen och det gynnar vattenkraftens produktion.
– Det är normala nivåer i vattenmagasinen, men vi ser också att vindkraften ökar. Samtidigt levererar kärnkraften enligt plan, om än Pite energi inte köper kärnkraft, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.

Det nämnda spotpriset på 37,18 öre/kWh är inte det pris som kunden betalar. Alla bolag lägger givetvis på några ören på spotpriset. 
– Pite energi har ett påslag på 3,9 öre, berättar Anders Ådemo.
Tror du på stigande elpriser?
– Vi vet att när kylan och vintern kommer så ökar elbehovet. Det kan innebära ett högre elpris. Vi hade några riktiga kalla vintrar 2011 och 2012 med höga elpriser som blev kännbart för många. De senaste vintrarna har varit mildare.

Anders Ådemo pekar också på att stora delar av elförbrukningen har med uppvärmningen att göra.
– En fördel är att vi har många kunder som nyttjar fjärrvärme. De har därför lägre elförbrukning och påverkas inte lika mycket av spotpriset på elbörsen.
På lördag finns Pite energi på plats i Gallerian för att svara på frågor och ge råd till kunder.
– Vi är där, men våra kunder kan kontakta oss när de vill. Är man orolig kan ett fast avtal vara lösningen. Då berörs man inte om elpriset skulle stiga kraftigt i vinter.

Jonas Stenbeck, Vattenfall, är inne på samma spår.
– För att ha kontroll och vara trygg i vinter så rekommenderar jag ett avtal med fast pris med bytesrätt. Faller priset kan du teckna om avtalet till det lägre priset.
Förutom kyla och produktionsbortfall påverkas det svenska elpriset av flera omvärldsfaktorer, exempelvis Brexit. Den svaga kronan är också negativ eftersom handeln med el på elbörsen sker med euro.

En kall vinter och eventuella produktionsfall kan innebära högre elpriser.
En kall vinter och eventuella produktionsfall kan innebära högre elpriser.
Karta: AB Piteenergi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!