Det är forskare på Chalmers som experimenterat med att lagra sommarsolens energi i berggrunden, för att använda den vintertid till att värma vägbanan.
Genom att kombinera flera olika befintliga tekniker har forskarna lyckats lagra solens sommarvärme i borrhål som gjorts berggrunden, som sedan kan pumpas upp vid behov. Enkelt uttryckt handlar det om teknik besläktad med den som redan används när man nyttjar bergvärme. Solenergin lagras i vätska i borrhål under marken, som sedan pumpas upp och värmer upp vägen via slangar i vägbanan, på ungefär samma sätt som golvvärme.
Själva tekniken för att värma upp vägen används redan idag, men det kräver närhet till tätorter eller industrier för att komma åt spillvärme. Ett exempel är en ökänd backe på riksväg 40 nära Jönköping, som brukar vara särskilt besvärlig för tung trafik vintertid och värms upp för att hållas isfri.
– För vägavsnitt som inte ligger i tätort eller vid bebyggelse skulle vår metod med lagrad solenergi passa bra i och med att systemet i princip kan vara självförsörjande, säger Josef Johnsson, doktor i byggnadsteknologi, i ett pressmeddelande.
Han tillägger att styrsystemet för anläggningen dessutom kan fjärrstyras.
Trafikverket och dess motsvarighet i Norge är mycket intresserade av upplägget och har finansierat ett försöksprojekt för att testa tekniken i Östersund. Målet är att se om tekniken är tillräckligt tillförlitlig för att nyttjas på "riktiga" vintervägar både i Sverige och i Norge.