Psykologer vid barn- och ungdomshälsan på Region Norrbotten bjuder på tre föreläsningar i Piteå under våren. Ämnet för den första som hölls på onsdagskvällen var "Full koll på skärmtiden". Föreläsaren Emma Hermansson, legitimerad psykolog, tycker att det finns både det som är bra och dåligt med ungas användande av mobiler och surfplattor.
– När man tittar på den forskning som är gjord ser man att yngre barn nästan inte alls är representerade. Däremot har man forskat mer på skärmanvändningen hos äldre barn och ungdomar, säger Emma Hermansson.
Hon tycker det är viktigt att prata med barnen och att tillsammans sätta upp regler för användandet.
– Man kan säga till barnet att man vill umgås mer med dem, föreslå en spelkväll eller att man lagar mat tillsammans. Det är lättare att lägga till en rolig familjeaktivitet än att ta bort mobiltid från barnet, säger hon.
Om man som förälder vill förebygga finns det en del saker att tänka på.
– Man kan lägga en högre tröskel för att ta sig in på snapchat och andra sociala medier genom att ta bort pushnotiser och vibrationer som kanske kan störa vid läxläsning. Om man vill motivera till mer rörelse så kan man istället sänka tröskeln för barnet genom att hjälpas åt att packa träningsväskan dagen innan, säger Hermansson.
I dagsläget finns det ingen forskning som tyder på att mobiler och skärmar i sig är dåliga för välbefinnandet.
– Man får inte glömma att det finns mycket som är bra. Ett aktivt användande stimulerar barn och unga genom att läsa, använda träningsappar, fotografera och redigera bilder. Ett passivt användande där man bara scrollar i ett oändligt flöde som aldrig tar slut är mer negativt.
Svårigheten för den som är ung är att kunna ha ett konsekvenstänk i det sociala medieflödet.
– Att jämföra sig med hela världen istället för med klasskompisar, gör att de lätt kan få en felaktig bild av sig själv som påverkar självkänslan. Gillar och följer man en influencer som är 15 år äldre än en själv är det svårt att jämföra sig med den personen. Man kanske tycker att den har allt, är rik och lever det bästa livet.
I en ny studie från Storbritannien har man tittat på 120 000 femtonåringars mobilsurfande, tv- och filmtittande, datoranvändning och tv-spelande.
– I den framkom det att de ungdomar med måttligt skärmanvändande mådde bäst, säger psykologen Emma Hermansson.