"Kvinnor behöver inte ultraljud på rutin"

Livmodercancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. En sjukdom som kan upptäckas tidigt med hjälp av ultraljud, men som inte är möjligt att få på hälsocentraler.

Endast vid gynmottagningar kan ultraljud göras på kvinnors underliv. En tidigt upptäckt av cancer kan rädda liv.

Endast vid gynmottagningar kan ultraljud göras på kvinnors underliv. En tidigt upptäckt av cancer kan rädda liv.

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-10-14 16:30

Varje år får cirka 1 400 svenska kvinnor cancer i livmodern. Sjukdomen är den femte vanligaste cancerformen bland kvinnor. Äggstockscancer drabbar ungefär 600 kvinnor per år i Sverige. Den större delen, närmare 70 procent av de som drabbas diagnosticeras först i ett stadium när sjukdomen eskalerat med dottertumörer i buken.

– Äggstockscancer är lurigt för att det är svårt att upptäcka i tidigt stadium, säger Anna Pohjanen,  länschef för obstretik och gynekologi i Norrbotten.

Ultraljud är en smärtfri undersökning som man använder för att upptäcka tidiga tumörer. Hos de kvinnor där cancern upptäcks i tid är prognosen god. Ultraljud kan bara göras hos gynekologer,  inte hos hälsocentralen dit kvinnor hänvisas för undersökningar i ett första skede.

Anna Pohjanen anser inte att kvinnor rutinmässigt ska erbjudas gynekologisk undersökning med ultraljud.

– Det finns inte några vetenskapliga bevis för att ultraljud på besvärsfria kvinnor har någon positiv effekt. Det kan till och med vara så att man vaggas in i en falsk trygghet för att man nyss varit på undersökning, och därför väntar onödigt länge med att söka när man får symtom. 

En drabbad kvinna fick frågan av kirurger som undrade hur länge sedan det var hon gjorde ett ultraljud. Hade hon gjort ett ultraljud och cystan upptäckts i tid hade hon troligen inte behövt råka ut för komplikationer och sluppit sin stomioperation. Cystan hade hunnit växa sig för stor.

En annan kvinna fick till slut kraftiga blödningar och smärta på grund av en tumör som växt sig stor på livmodern. Hennes tumör skulle ha kunnat upptäckas tidigare med ultraljud, men eftersom hon inte haft besvär så var ett besök på gynmottagningen inte aktuellt.

Genom ultraljudsundersökningen kan gynekologen ofta, men inte alltid, skilja på olika typer av cystor. 

Men att införa ultraljudsundersökningar vid hälsocentralerna anser Pohjanen inte vara något alternativ.

– Ultraljud på hälsocentralerna kan låta lätt, men ultraljudskompetens är dyr att bygga upp då det krävs flera olika kurser med certifiering, och kunskapen måste underhållas med tillräckligt stort antal undersökningar vilket är svårt att få om du inte arbetar inom gynekologisk verksamhet varje dag. 

Skulle det inte spara pengar för sjukvården?

– Det är viktigt att den vård som bekostas med skattemedel är baserad på forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!