"Kunderna är väldigt medvetna"

Flera butiker i Piteå rapporterar en minskad försäljning av plastkassar. "Kunderna är väldigt medvetna", säger Jennie Wiklund på Akademibokhandeln.

Jennie Wiklund, butikschef på Akademibokhandeln i Piteå, håller i en tygpåse från kollektionen av fotografen Mattias Klum.

Jennie Wiklund, butikschef på Akademibokhandeln i Piteå, håller i en tygpåse från kollektionen av fotografen Mattias Klum.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-02-04 21:30

Priset på plastkassar kan näst intill fördubblas när skatten på tre kronor införs den första mars. Men i flera av Piteås butiker har försäljningen redan minskat under en tid. Kassar av tyg och återvinningsbara material är populära bland konsumenterna.

Akademibokhandeln i Piteå är en av butikerna som säljer allt färre plastkassar.

– Det är en stor skillnad. Kunderna är väldigt medvetna, säger Jennie Wiklund, butikschef, och berättar att många bär böckerna med händerna i stället för att köpa en plastpåse.

– Nu är det en stolthet att tänka på miljön.

Hennes åttaårige son var redan som femåring bekymrad över miljöförstöringen.

– Han sa att det snart är mer plast än fisk i havet.

På Akademibokhandeln finns nylonpåsar som går att vika ihop. Ett annat alternativ är ekologiska tygkassar.

– De här tygpåsarna är från en kollektion av fotografen Mattias Klum som brinner för de här frågorna.

Även på Systembolaget i Piteå har försäljningen av plastkassar minskat, speciellt sedan de börjat erbjuda alternativ gjorda av återvunnen PET, med flera fack för vinboxar och flaskor.

– Vi brukar rekommendera kunder att välja dem, säger butikschefen Marcus Wahlström.

På Ica Kvantum finns bland annat tygkassar, miljöplastkassar gjorda av sockerrör och nätpåsar till frukten.

– Det viktigaste som konsument är att använda sin kasse många gånger, säger butikschefen Daniel Stenmark.

Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att "Den bästa kassen är den som används flest gånger" och att det inte är helt lätt att avgöra huruvida kassar av plast eller papper är bättre för miljön. Det beror bland annat på i vilket land tillverkningen sker och vilka råvaror och energikällor som används i processen. Tygkassarna kräver mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning än andra kassar, men är bra om man använder dem många gånger. Man måste också ta den långa nedbrytningen av plast i naturen i beaktande, skriver de.

Biologiskt nedbrytbara påsar är exempelvis kompostpåsar.

– Ica-butiker i Örnsköldsvik har ett samarbete med renhållningen. Konsumenterna handlar frukt i kompostpåsar, säger Daniel Stenmark.

En av Ica Kvantums kunder på tisdagen är Vega Bergström som använder en dragvagn, en så kallad "dramaten", på väg till matbutiken. Hon köper inte plastpåsar och tycker det är bra om de minskar i antal.

– Det är på tiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!