Barnkonventionen blev svensk lag första januari 2020. Men i Riksdagens socialutskott reserverade sig både Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna, bland annat med motiveringen att svensk domstol skulle tvingas tolka islamsk rätt.
Det handlar om artikel 20 i barnkonventionen där begreppet kafalah i islams rätt nämns som ett juridiskt begrepp som kan användas för att säkerställa skydd för föräldralösa och övergivna barn.
– Även lagrådet sa nej, då man ansåg att lagen är för luddig och svår att tillämpa som lagstiftning, sa Lage Hortlund (SD) under kommunfullmäktige och nämnde också begreppet kafalah som han inte vill ha i svensk lagstiftning.
Debatten uppstod i samband med ett ärende kring att nämnder och bolag ska se över sina verksamheter och styrande dokument i enighet med SKR:s rekommendationer när det gäller barnkonventionen. Kommunfullmäktiges ledamöter ska också få en utbildning.
Även Magnus Häggblad (SD) uttryckte oro för att Sharialagar skulle kunna införas i svensk lagstiftning och yrkade på att ledamöterna skulle få en fördjupad utbildning kring artikel 20. Något han inte fick gehör för.
Att barnkonventionen som lag skulle möjliggöra att islamsk rätt tillämpas i Sverige är en missuppfattning enligt Unicef. Detta då Kafalah inte är en placeringsform enligt vår nationella lagstiftning.
– Regeringen har tagit fram en vägledning och SKR har tagit fram rekommendationer för hur vi ska jobba med barnkonventionen, sa Helena Stenberg (S), kommunalråd.