Kritiken mot djurförbudet växer

Kritiken växer mot socialnämndens beslut om djurförbud på Piteås äldreboenden. "Min intention var att införa mer djur inom äldreomsorgen", säger Eva Söderström (KD), som väckte frågan i nämnden.

I september beslutade socialnämnden att förbjuda djur på kommunens äldreboenden. (Arkivbild)

I september beslutade socialnämnden att förbjuda djur på kommunens äldreboenden. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad/TT

Piteå kommun2019-10-02 20:00

Beslutet kom som en kalldusch för henne, som dessvärre inte hade möjlighet att närvara på sammanträdet då beslutet togs. 

– Jag arbetar mycket i södra Sverige som föreläsare och ofta har jag bokningar sedan ett år tillbaka. Till just det här sammanträdet som var i september blev jag tvungen att anmäla förhinder, eftersom jag var borta på jobb, säger Eva Söderström. 

Hon blev däremot besviken när hon fick reda på det beslut nämnden fattat. 

– Jag tycker det är dåligt av socialnämnden att fatta det här beslutet. Det är så lätt att stoppa huvudet i sanden innan man provat något, säger hon. 

Hon tror att det skulle vara enkelt att rekrytera personal till en avdelning på ett äldreboende där djur skulle vara tillåtna. 

– Det borde inte vara så komplicerat att ha en avdelning där djur tillåts, på prov i alla fall. Det finns många inom personalen i äldreomsorgen som inte är allergiska och som är djurvänner, säger Eva Söderström. 

Hon menar att det är viktigt att personalen är med på det. 

– Insatser med terapihundar verkar ske under väldigt kontrollerade former, men att få ett hundraprocentigt skydd mot bakterier, det tror jag aldrig går att få. Jag tror i alla fall att fördelarna skulle överväga nackdelarna, säger Eva Söderström. 

Samtidigt har en person i Piteå JO-anmält socialnämnden efter beslutet. I beslutet skriver socialnämnden att "vi inte ska tillåta djur på särskilda boenden för äldre". Detta har anmälaren uppfattat som om de boende inte får ha sina egna husdjur, vilket de enligt hälso- och sjukvårdschefen Christer Grahn får.

– Ja, om de kan ta hand om sitt djur själv och djuret enbart vistas inne i den egna lägenheten, då får de ha en katt, har Christer Grahn tidigare sagt till PT. 

Anmälaren skriver emellertid också om terapihundar i anmälan: "Att socialnämnden också räknar terapihundar in i förbudet är ett annat agerande som jag anser är felaktigt."

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt påpekar att hundar och katter saknar förmågan att sköta basala hygienrutiner. 

– Smittskyddet går inte ut med något officiellt tyckande, det är upp till vårdgivaren att bestämma. Det är klart att man blir glad av en hund som viftar på svansen, men som smittskyddsläkare måste jag ändå säga att det är olämpligt att ha djur på en vårdavdelning, säger han. 

Eva Söderström (KD), ledamot i socialnämnden.
Eva Söderström (KD), ledamot i socialnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!