Körkortslös rattfyllerist fick fängelse

Fängelse i en månad blev domen för en man som kört bil rattfull och utan körkort.

En körkortslös man körde grovt rattfull och får en månads fängelse. (Arkivbild)

En körkortslös man körde grovt rattfull och får en månads fängelse. (Arkivbild)

Foto: ANNA ERIKSSON / TT

Piteå kommun2019-10-08 19:30

Mannen, i dryga 50-årsåldern togs av polis i april i år i Luleå. Då polisen misstänkte att Norrfjärdenbon druckit alkohol togs han in på stationen för provtagning. 

Proverna visade att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft uppgick till 0,87 milligram per liter.

Brottet bedömdes som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

Det visade sig också att mannen inte hade något körkort. Det var återkallat sedan tidigare.

Mannen erkände rattfylleriet i polisförhör.

Men han ansåg sig ha rätt att köra bil eftersom återkallelsen av hans körkort, enligt honom, inte gick rätt till. Den linjen gick inte tingsrätten på. Dels för att han känt till att körkortet var återkallat, vilket han sagt till polisen, och dels för att det framgått av den skriftliga bevisningen att han ansökt om nytt körkortstillstånd.

Tingsrätten ansåg åtalet beträffande olovlig körning styrkt och att brottet ska anses som grovt.

Grovt rattfylleri ska normalt leda till fängelse. I vissa fall kan kontraktsvård eller samhällstjänst erbjudas. I mannens fall bedömer tingsrätten inte honom lämplig för de sistnämnda alternativen då han beskrivs vara inne i ett alkoholmissbruk och dessutom lider av psykisk ohälsa.

Frivården ansåg det lämpligaste vore att döma mannen till kontraktsvård, men eftersom han inte varit i kontakt med dem har ingen vårdplan kunnat utarbetas. Detta gör att tingsrätten inte fann några förutsättningar för annan påföljd än fängelse i en månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!