Under första halvåret 2019 tog varje norrbottning ut i genomsnitt 573 kronor i månaden, enligt statistik från Kontantbarometern. Detta är en minskning med 13 procent jämfört med 2018. I Piteå kommun är uttagen de näst lägsta i länet, med 448 kronor i snitt i månaden. Trots att det finns fördelar med minskat uttag av kontanter, medför det också att det blir dyrare att tillhandahålla kontantinfrastrukturen, säger Johan Nilsson, kund och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.
Johan Nilsson säger att utmaningarna blir extra stora i glesbygden, samt för personer som lever i digitalt utanförskap. I en nyligt utförd parlamentarisk utredning skrev Bankomat i ett remissvar att kontantinfrastrukturen är samhällsviktig, och att den därför bör finansieras av staten.
– Utan kommersiell bärighet är det i längden inte rimligt att marknadsaktörer ska tvingas ta hela detta ansvar, säger Johan Nilsson.
Ett lagförslag bereds nu på regeringskansliet, där sex banker ska tillgodose samhällets behov av kontantuttag, där bankerna ska se till att Sveriges invånare inte ska ha för långt från sitt hem till närmaste plats för kontantuttag.
– Staten bör inte detaljstyra hur kommersiella utförare av samhällsviktiga tjänster ska tillgodose samhällets behov. Istället för ett lagkrav baserat på boendeplats skulle jag vilja att bankerna frivilligt åtar sig att upprätthålla en tillräcklig kontantinfrastruktur på de ställen där människor använder kontanter, säger Johan Nilsson.