Kommuntopparna som tjänar bäst

Kommunalrådet Anders Lundkvist sticker inte under stol med att han har ett rejält arvode. "Men kommunalråd är ingenting man blir för pengarnas skull", säger han.

Lundkvist menar att kommunen agerar på en konkurrensutsatt marknad i sin rekrytering av ledare. (Arkivbild)

Lundkvist menar att kommunen agerar på en konkurrensutsatt marknad i sin rekrytering av ledare. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-10-20 19:00

Han menar att om politiken ska kunna locka till sig människor från näringslivet, så måste arvodena ligga på en viss nivå. 

– 70 000 kronor i månaden är inte alls ovanligt inom näringslivet. Till det så är man väldigt utsatt i uppdraget. När man bestämmer sig för att bli kommunalråd så är det inte för pengarna eller för att få uppskattning, säger han. 

När det gäller chefslönerna inom kommunen förklarar Anders Lundkvist att det är marknaden som styr. 

– När vi rekryterar ledare agerar vi jättetydligt på en öppen marknad, där måste lönerna vara marknadsmässiga, säger han. 

Efter kommunchefen Ylva Sundkvist som tjänar 92 500 kronor per månad ligger Jan Ställ, som är chef vid fastighets- och serviceförvaltningen i topp med 80 400 kronor i månadslön. På tredje plats kommer Jan Johansson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen med 79 850 kronor per månad.

– Janne Ställ har jobbat inom Piteå kommun i många år. När Jan Johansson sökte jobbet som förvaltningschef så kom han med ett löneanspråk och så blev det en förhandlingsfråga, säger Anders Lundkvist. 

Han menar att Piteå kommun skulle hamna på efterkälken om man hade fasta löner.

– Själva befattningarna har inga fasta löner. Det är individuella löner som gäller, konstaterar han. 

Vad har de här cheferna för kompetenser?

– Våra chefer har erfarenhet och kompetens inom sina respektive områden. Man kan inte komma in och leda en organisation på kanske 1000 personer utan att ha erfarenhet och vara en duktig ledare. 

Lundkvist nämner kommunchefen som exempel. 

– Hon har 4000 personer under sig, översätter vi det till näringslivet så finns det ingen organisation i Piteå som har så många anställda. Socialförvaltningen och barn och utbildningsförvaltningen har båda av omkring 1000 personer, säger han.

En av de cheferna med "lite lägre" lön är näringslivschefen Peter Palmqvist. 

– Näringslivsavdelningen är en förhållandevis liten organisation, säger Anders Lundqvist. 

När det gäller nämndsordföringarnas arvoden så regleras dem utifrån kommunalrådens arvoden. 

– Det är fastställt att exempelvis socialnämndens ordförande har 57 procent av ett heltidsarvode, buns ordförande har 47 procent och samhällsbyggnadsnämndens ordförande har 32 procent, säger Anders Lundqvist. 

I Brith Fäldts fall blir det högre eftersom hon även är arvoderad för sitt uppdrag som 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!