Under förmiddagen träffades samtliga gruppledare, för att diskutera hur nästa fullmäktigemöte i maj ska genomföras, efter regeringens beslut om förbud för fler än 50 personer vid sammankomster.
– Vi har enats om att vi på frivillig basis ska dra ned på antalet ledamöter till 33 personer, säger kommunalrådet och S-gruppledaren Anders Lundkvist.
Fullmäktigeförsamlingen har inte någon formalia att ta till i det här läget och de kan inte sätta sig över valresultatet.
– Medborgarna har valt 51 ledamöter. Det gäller fortfarande. Vi har skalat ned med samma räknesätt som vi använder när vi räknar mandat. Styrkeförhållandena är oförändrade, säger han.
Alla partier kommer fortsatt att vara representerade. Liberalerna och Miljöpartiet behåller sina mandat och några av partierna har två mandat som halveras till ett. De politiska vildarna tackade nej till sina platser vid det senaste fullmäktigemötet.
– Något parti kommer att få lite mer än vad den procentuella fördelningen säger, men minoritetsåterremissen kommer att kvarstå, säger han.
– Gruppledarna är nu satta att informera i respektive parti och nu gäller det att samtliga ledamöter ställer upp på vad gruppledarna har kommit överens om, säger han.
Moderaternas gruppledare Håkan Johansson menar att överenskommelsen är frivillig. Skulle någon propsa på att komma går det inte att hindra.
– Jag tycker att det är rättvist under rådande omständigheter. Vi hade gärna väntat någon vecka med att ge ett fullständigt besked, som det är nu kan läget förändras snabbt. Mycket kan hända, säger han.
Förutom ledamöter kommer även allmänheten att få möjlighet närvara.
– Om läget är detsamma rymmer vi 10 åhörare i sessionssalen. Blir det fler som vill lyssna sänder vi mötet digitalt i en närliggande lokal. Vi kommer inte att neka någon, säger han.
Ledamöternas arvode förändras inte och kommunen följer sin krisplan.
– Det är bara om man närvarar som man får arvode. När det gäller krisplanen sågs den över och uppdaterades senast i december 2019, så där hade vi lite tur, säger Anders Lundkvist.
Vad händer om regeringen hinner fatta nya beslut?
– Om krisen skulle förvärras och regeringen skulle komma med påbud om max tio, fem eller två personer utgår vi från att de även har en plan för hur kommunala fullmäktigeförsamlingar ska fungera, säger Lundkvist.