Reglerna kring skyddet av stränder runt om i Sverige infördes redan under 1950-talet. Nuvarande strandskydd som hindrar folk och företag att bygga närmare än 100 meter från hav, insjöar och vattendrag, infördes 1 juni 2009 och regleras i miljöbalken.
Frågan om att lätta på strandskyddet väcktes i samband med januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Det får nu sin återspegling i Piteå kommun som utrett var man skulle kunna lätta på strandskyddet. Samhällsplanerare Roger Lundstig berättar att från början fanns 100 tänkbara områden. Efter en gallring befanns 30 områden inte vara lämpliga. 40 klassades som intressanta, men har inte prioriterats.
I slutändan har Piteå kommun kokat ned materialet till 29 så kallade LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära läge).
Dit hör bland annat områden kring Svensbyfjärden där det skulle gå att bygga bostäder. Jävre båthamn, Storlångträsk, Sandön i Sjulnäs och Trundavan är också områden där Piteå kommun vill öppna upp för strandnära bostadsbyggande.
– Det handlar i första hand om villor och fritidshus, säger Roger Lundstig.
På ön Baggen kan Piteå kommun tänka sig någon form av verksamhetsutveckling, liksom vid Borgaruddens camping och Svinöra, där Piteå båtklubb har sin anläggning.
Roger Lundstig förklarar att LIS inte i första hand går ut på att enskilda ska få det lättare att bygga strandnära hus.
– Vill man bygga ska det gynna landsbygden i området. Det kan handla om företag som vill utveckla verksamheter, så att det gynnar sysselsättningen. Det kan handla om villor och fritidshus men då vill vi se att flera bygger. Det är intressant om någon markägare som finns inom LIS-området vill göra en exploatering, säger samhällsplaneraren.
LIS-planen är ett tematiskt komplement till den översiktsplan som just nu är under bearbetning. Nu inleds en fas där planen kring de strandnära lägena är ute för samråd, från nionde mars till och med första maj. Den 30 mars inbjuds allmänheten att komma samhällsbyggnadsnämndens nya lokaler i Stadsporten (tidigare Åhlénshuset) för att lämna synpunkter och förslag.
Efter samrådsperioden ska materialet sammanställas. Efter eventuell omarbetning kommer förslaget att ställas ut.
– Sedan är tidsplanen att kommunfullmäktige fastställer LIS-planen i december, säger Roger Lundstig.