Kommunen försöker sälja gröna huset

Det gröna sekelskifteshuset på Kyrkbrogatan har varit utdömt av kommunen i flera år. Nu görs ett sista försök att rädda huset genom att sälja det för avflyttning, men rivningslovet är redan sökt.

Kommunen hoppas nu hitta en köpare till det anrika sekelskifteshuset. (Arkivbild)

Kommunen hoppas nu hitta en köpare till det anrika sekelskifteshuset. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-29 20:30

PT har tidigare berättat om turerna kring huset där hyresgästerna tvingades bort av kommunen för att huset skulle avlägsnas i samband med Christinaprojektet. Kommunens inställning har varit att huset ska rivas för att lämna plats åt skolmiljö. Men nu får huset en sista chans genom att kommunen beslutat att lägga ut det till försäljning – för avflyttning.

Stadsarkitekten Florian Steiner har kämpat för att rädda huset, som saknar skydd i detaljplan. 

– Jag har varit med i processen kring huset, nu hoppas vi att vi hittar någon köpare, säger han. 

Enligt honom kommer kommunen göra allt som går för att underlätta affären, till exempel påskynda processen med bygglov för den nya platsen som huset då ska stå på. 

– Man måste ju söka bygglov som vanligt, en husflytt betraktas som en nybyggnation. Då beror det ju på om det är detaljplanerat område och vilka bestämmelser som finns på den platsen, säger Florian Steiner. 

Han menar att processen med att flytta ett hus faktiskt kan vara enklare än att bygga ett nytt. 

– Det går ju fortare än om man bygger ett helt nytt. Men det är klart att det är en del som ska ordnas, någon typ av fundament måste man göra själv. Det behövs el och vatten. Men jag tror att man kan komma ganska billigt undan och så får man ju en karaktärsbyggnad, säger Steiner. 

Huset består i dag av fyra lägenheter. En etta och en tvåa på bottenvåningen, en fyra på övervåningen samt en trerummare på vindsplan. 

Det som kan ställa till problem i samband med en flytt av huset är husets höjd. Enligt Fredrik Forslund, som arbetat med husflyttningar i Malmfälten, kan det vara komplicerat att flytta hus som är högre än sex och en halv meter. 

– Problemet är ofta framkomligheten. Står det centralt kan det finnas hinder i vägen och när det bara är ett hus som ska flyttas är det sällan ekonomiskt försvarbart att börja riva elledningar och lyfta järnvägar, säger han. 

Han menar att hus går att flytta nästan hur stora de än är. 

– Finns det en stor väg ut från centrum då är det möjligt. Alltså går det att hitta en färdväg som går att köra utan att ta isär huset, då är det lätt, säger Fredrik Forslund. 

Mäklaren Willy Hallin, som ska sköta försäljningen åt kommunen, tror inte att det ska vara några konstigheter att flytta på huset. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!