Kommunen anmäls för utebliven information

Oro inför stundande förändringar inom socialförvaltningen har gjort att facket gått vidare till Arbetsmiljöverket.

Facket har anmält Piteå kommun till Arbetsmiljöverket för hanteringen av den tänkta omorganisationen av socialförvaltningen och förändringen av försörjningsstöd.(Arkivbild)

Facket har anmält Piteå kommun till Arbetsmiljöverket för hanteringen av den tänkta omorganisationen av socialförvaltningen och förändringen av försörjningsstöd.(Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-07 05:00

Socialsekreterare har stormat mot Piteå kommun tidigare. Huvudskyddsombudet RoseMarie Ställ har ansett att det saknas systematik i arbetsmiljöarbetet. 2017 handlade det om arbetsmiljön för socialsekreterarna.

Nu är det dags igen. Denna gång handlar det om förändringar för att försöka komma till rätta med att allt fler behöver försörjningsstöd vilket ger kommunen stora ökade kostnader.

–  Vi måste försöka göra något åt de ökande kostnaderna för försörjningsstöd. Vi har tittat på hur man gjort i andra kommuner och sett att ett samarbete mellan arbetsmarknadsförvaltningen, kommunala vuxenutbildningen och socialförvaltningen har gett resultat genom att man lyckats hitta arbete till människor, säger kommunchef Ylva Sundkvist.

Istället för att genomföra en förändring direkt har kommunen valt att driva ett projekt i två år. Ett beslut som fattades i våras.

– Sen får vi se, efter att ha jobbat i två år, vad det leder till.

Hon är förvånad över anmälan till Arbetsmiljöverket.

–  Ärligt talat så förstår jag inte anmälan. Den kom efter sommaren och jag har aldrig tidigare varit med om att man reagerat så här. Vi kan ju inte blanda in medarbetarna innan projektledaren är på plats.

– Det enda vi gjort än så länge är att anställa en projektledare som börjar i december. När hon börjar startar arbetet med att göra en fördjupad förstudie som sen ska ligga till grund för projektet. Det arbetet ska göras tillsammans med facket. Anställningen av projektledare gjordes i samarbete med facket, säger Sundkvist.

Hon har svårt att förstå upprördheten hos de anställda som genom huvudskyddsombudet RoseMarie Ställ gått till Arbetsmiljöverket.

– Facket menar att det inte gjorts någon riskanalys, men vi kan inte göra den innan projektledarna är på plats. Det är ju dennes uppdrag att gå vidare i projektet, säger Sundkvist.

PT har inte fått tag i RoseMarie Ställ, men i skrivelsen till Arbetsmiljöverket kräver hon att arbetsgivaren gör ett omtag vad gäller arbetet med att utreda hanteringen och organisationen av försörjningsstödet. Kritiken handlar bland annat om att ingen arbetstagarrepresentant ingick i den arbetsgrupp som förplanerade den omfattande förändringen. 

"Arbetsgivaren ansåg att det var fel av oss att ställa krav på att personalen skulle vara delaktig då det bara var ett projekt. Vi förtydligade att personalen bör vara delaktig i tidigt i processen", skriver Ställ till Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet RoseMarie Ställ.(Arkivbild)
Huvudskyddsombudet RoseMarie Ställ.(Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!