Kommunalrådet om raset: "En viktig fråga"

Piteå tappar 77 placeringar i Svenskt näringslivs senaste undersökning i företagsklimat. Rådet Anders Lundkvist (S) ser det här som en viktig fråga.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) menar att företagsklimatet är en viktig fråga för kommunen.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) menar att företagsklimatet är en viktig fråga för kommunen.

Foto: Emil Larsson

Piteå kommun2019-09-24 16:59

På kort tid har flera näringsidkare i Piteå antingen gått i konkurs eller tvingas stänga ned sina butiker efter sviktande lönsamhet.
På tisdagen kom Svensk näringsliv årliga undersökning om företagsklimatet i landets kommuner –  och det var en dyster läsning för Piteå. 
Där tappar man 77 placeringar till 217:e plats.
– Vi hade givetvis hoppas på någonting helt annat. För två år sedan lyfte vi fram ett bra företagsklimat som en prioriterad fråga. Och vi har genomfört utbildningar med kommunanställda som har kontakter med företagen för att förbättra dialogen. Vi tycker att det här är en viktig fråga och det här resultatet får vi verkligen ta till oss då företagen har svarat så här, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.

Förra året var Piteå årets klättrare då kommunen klättrade 86 placeringar på rankningen.
I Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat får företagen svara på olika ämnen.
Där sticker kategorierna medarbetare med rätt kompetens, service till företag och kommunpolitikers attityder ut i en negativ riktning.
– Vi ser arbetet med en förbättrad dialog som bara påbörjat. Det stärker bara bilden av vikten att fortsätta utbilda vår personal. Vi behöver stärka dialogen och reda ut hur det kommer sig att företagen upplever så här.

Undersökningen gjordes mellan januari och april och Jan-Eric Sandberg från Företagarna Piteå är förvånad över det negativa resultatet i rankingen.
– Att vi skulle ramla tillbaka så många placeringar tycker jag är väldigt konstigt. Jag upplever att klimatet har blivit bättre mellan Piteå kommun och näringslivet. Vi jobbar just nu med ett nytt näringslivsprogram där kommunens näringslivsenhet har bjudit in företagen för att vara med i diskussionen, säger han och fortsätter:
– Men det är helt klart att det är några som är missnöjda. Vi på Företagarna har en viktig uppgift att knyta ihop Piteå kommun med näringslivet då vi är som en spindel i nätet.
Den tredje oktober ska Piteå kommun och företagen i Piteå träffa Svenskt Näringsliv för att gå igenom rankingen.
– Då kanske vi får en bättre förklaring till varför och hur våra bolag har svarat på de olika frågorna. 
Anders Lundkvist ser också fram emot träffen med Svenskt Näringsliv nästa vecka.
– Just nu blir det väldigt mycket gissningar. Vi behöver få svar på anledningen bakom svaren för att veta hur vi ska gå vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!