Klimatsmart mat tema för konferens

Hur ska maten inom skolan och omsorgen i Piteå och länet klimatanpassas. Det var temat för en konferens som anordnades på tisdagen.

Ulrika Backlund och Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket, informerade om vilka kostråd de ger.
Det handlar om att äta mer grönt och fullkorn och mindre kött.

Ulrika Backlund och Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket, informerade om vilka kostråd de ger. Det handlar om att äta mer grönt och fullkorn och mindre kött.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-09-17 17:34

– Vi hoppas att konferensen både kan ge svar på några frågor och inspirera till förändring, säger Marita Björkman Forsman (S), ordförande i fastighets- och servicenämnden i Piteå kommun. 

Den nämnd som ansvarar för skolmaten och maten som serveras på äldreboenden och inom omsorgen. 

Sedan en tid tillbaka har Piteå kommuns måltidsservice jobbat med att öka andelen lokalproducerad mat på menyn och för att bli mer miljövänlig. I början av året började man på allvar att belysa frågan: Hur kan man klimatanpassa maten i skola och omsorg? Det landade i att anordna en regional konferens på temat tillsammans med Nära Mat och länsstyrelsen i Norrbotten.

Under tisdagen anordnades konferensen "Den offentliga måltidens betydelse för barn och äldre hälsa", på Nolia City konferens i Piteå. På plats fanns berörda politiker och tjänstemän.

Klimatsmart mat är bra för hälsan, men frågan är också bredare. Matproduktionen, transporterna och konsumtionen har också stor inverkan på det globala klimatet. En fjärdedel av svenskarnas klimatpåverkan kan härledas till maten vi äter, enligt livsmedelverket.

– Det handlar om hur vi kan påverka  upphandlingen av livsmedel och hur vi ska minska matsvinnet, säger Marita Björkman Forsman som också ställer sig frågan hur länge maten i kommunen skulle räcka till de äldre om någon form av katastrof skulle uppstå.

Två av föreläsarna var Anna-Karin Quetel och Ulrika Backlund från livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg. Livsmedelsverket konstaterar att de flesta kommuner har höga ambitioner när det gäller maten, men det finns förbättringsområden.

– Vi behöver äta mer fullkorn och grönt och mindre kött. Det vi äter behöver också vara i mindre portioner, att vi inte överkonsumerar, säger Anna-Karin Quetel.

 Under 2018 gjorde livsmedelsverket en stor undersökning om våra kostvanor.

– Där ser vi att skolungdomar äter för lite grönsaker, men en stor del som de äter ombesörjer skolan med, annars hade det varit en ännu lägre del, säger Ulrika Backlund som menar att det handlar mycket om att hjälpa skolungdomar och äldre att göra rätt val, exempelvis genom hur vi exponera nyttiga val i matsalen.

Konferensen anordnades i samband med Hållbarhetsveckan, under hela veckan serveras också en klimatsmart meny för skolan och omsorgen i Piteå.

Under hela veckan går också gratis lokalbussar i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!