Klagomål för miljonbelopp förra året

Värden för drygt fem miljoner kronor i misslyckade köp har under förra året hanterats av konsumentvägledningen i Piteå. "Det visar att vi behövs", säger Ida Ljungwe, konsumentvägledare.

Ida Ljungwe är sedan årsskiftet ny konsumentvägledare i Piteå. "Vi har hårt tryck på våra tjänster".

Ida Ljungwe är sedan årsskiftet ny konsumentvägledare i Piteå. "Vi har hårt tryck på våra tjänster".

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2020-02-20 18:00

Ida Ljungwe är ny konsumentvägledare i Piteå sedan årsskiftet men hon har jobbat med den här typen av frågor vid kommunen tidigare.

När allt färre kommuner har kvar tjänsten som konsumentvägledare är det viktigt att visa vilken nytta vägledarna gör, menar Ljungwe.

Enligt ny statistik från konsumentverket kostar misslyckade köp svenska konsumenter 50 miljarder kronor årligen men i 71 kommuner saknas tillgång till hjälp av konsumentvägledare.

– För Piteås del är värdet över 5 miljoner kronor räknat på den uppskattade konsumentskadan, säger Ljungwe och tillägger att det visar hur stora problem konsumenterna kan ha lokalt.

I Piteå handlar största andelen om misslyckade köp av begagnade bilar och sen kommer hantverkstjänster.

– De ärendena brukar ligga i topp år efter år och det kan bero på att det är dyra saker och tjänster det handlar om. Då har man som kund större benägenhet att vara kritisk.

Andra ärenden, i fallande ordning, är fordon, ny bil, nybyggnation av hus, bilreparationer, försäkrings ärenden, tv, bygg- och renoveringsmaterial och flyg.

– Jag jobbar heltid vilket gör att vi har en bra tillgänglighet. Det är viktigt eftersom det handlar om stora summor för konsumenterna.

Den webbaserade tjänsten "hallå konsument" är inte tillräcklig för alla.

– Äldre kommer hit och vill ha hjälp med bluffakturor av olika slag. I och med GDPR  leder det till att fler måste komma hit personligen för att jag ska kunna agera åt dem, säger Ljungwe.

Hon håller med Konsumentverkets generaldirektör som i ett uttalande sagt att : Det är uppenbart att behovet av kostnadsfri och oberoende konsumentvägledning är stort. Här blir det dessutom tydligt att denna service är värdefull både för konsumenterna och i förlängningen även lönsam för samhället".

852 konsumentklagomål registrerades i Piteå förra året. Året innan var det 827 ärenden och 2017 var det 760.

– Vi kan se att antalet ärenden ökat år från år. Och när man ser summorna förstår man vilken nytta vi gör.

På bara ett år har 23 kommuner lagt ner konsumentvägledningen vilket gjort att det nu är det lägsta antalet under 2000-talet.

Ida Ljungwe arbetar också förebyggande genom att berätta om verksamheten i skolor bland annat.

– Kunskap ger makt. Ju mer kunskap man har vid en tvist desto bättre går det att agera och få rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!