För Piteåborna är Cecilia och Daniel kända som paret bakom Järnspisens matbod.
Utanför butiken vid Byxtorget är en skottkärra pyntad med både tupp och påskiga fjädrar och innanför väntar godsaker som hemgjord svartvinbärssill och varmrökt fisk.
Påsken en av våra stora mathelger i vanliga fall och kanske ännu mer nu när Folkhälsomyndigheten rekommenderar människor att hålla sig hemma på grund av coronapandemin. Förutom att ladda butiken med kallskuret, ostar och choklad har Järnspisens klassiska matpåse fått en påsktwist med matjessillcheesecake, lammytterfilé samt en söt avslutning med smak av passionsfrukt och citrus.
– Många förknippar påsken med traditionella råvaror. Det finns en slags trygghet i matjessillen och potatisen. Det som skiljer påsken från andra högtider är lammet, som blir mer och mer vanligt i Sverige. Vi vill ta tillvara på traditioner och har plockat in klassiker som ägg och primörer och kombinerat det med härliga färger, säger Daniel.
Cecilia och Daniel träffades i Arjeplog när båda jobbade med mat inom biltestverksamheten. Som nyblivet par fantiserade de om att öppna en matbod med norrländsk touch i Uppsalatrakten. Men så fick de möjlighet att köpa restaurangen Bryggargatan i Piteå.
23 år gamla startade de företag tillsammans och tog över driften av restaurang, festvåning och butik.
– Vi lärde oss mycket under de åren. Det var kreativt och härligt att se folk ha trevligt och bli nöjda med vårt jobb, säger Daniel.
Men livet som restaurangägare innebar också låg vinstmarginal och långa arbetsdagar som ofta innefattade kvällar och helger.
När Cecilia och Daniels son, som nu är sex år, kom till världen flyttade den lilla familjen ut på landet. Efter en tid valde de också att förändra livet genom att sälja restaurangen till några anställda. Namnet Järnspisen tog de med sig när de äntligen kunde förverkliga sin dröm om en matbod med fokus på norrländsk mat men med placering i Piteå istället för Uppsala.
– Vi får fortfarande jobba med mat, som vi brinner för och eftersom vi har öppet dagtid blir det lättare att kombinera med familjelivet, säger Cecilia.
– Visst blir det en hel del kvällsjobb eftersom vi även har catering och matstudio med kurser, men det är ändå stor skillnad, tycker Daniel.
Att hyra en kock vid fester hemmavid är något som ökat det senaste året.
– Det är roligt att komma hem till människor och stämningen brukar vara lättsam och gemytlig. Jag har lagat mat i allt mellan stugor utan rinnande vatten till fullt utrustade kök, säger Daniel.
Att både vara gifta och driva företag tillsammans är naturligt för paret.
– Båda hade ledarroller när vi träffades och även i vårt eget företag har vi olika uppdelningar. Daniel är ansvarig för matlagningsdelen medan jag ansvarar för handel och marknadsföring, säger Cecilia som också är handelsutvecklare på Visit Piteå.
De klassar sig som entreprenörer och trivs med förändring.
– Vi jobbar med treårsplaner. Att tänka om och tänka nytt ger oss energi och vi skulle precis verkställa en del planer när pandemin kom, så nu avvaktar vi lite, säger Cecilia.
Även om världen gungar står de stadigt i sin övertygelse om att lyfta fram producenter i närområdet.
När påskledigheten tar vid kopplar de av – med att laga god mat i lugn och ro.