Kan få stöd till yrkesförarutbildningen

Skolverkets kontroller visar stora brister på flera av landets förarutbildningar. Bland annat krävs Piteå vuxenutbildning på en halv miljon.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd tänker erbjuda kommunernas yrkesförarutbildningar stöd för att komma till rätta med de brister som Skolverket uppmärksammat.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd tänker erbjuda kommunernas yrkesförarutbildningar stöd för att komma till rätta med de brister som Skolverket uppmärksammat.

Foto: Adobe Stock

Piteå kommun2019-10-25 19:00

PT har berättat om Skolverkets kontroller av landets kommuner som fått statsbidrag för yrkesförarutbildning. I samband med kontrollerna uppdagades brister i flera kommuner och Skolverket kräver sammanlagt tillbaka 10,5 miljoner kronor.

En oroande utveckling, enligt TYA ( Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd), som nu erbjuder stöd till alla yrkesförarutbildningar.
– Vi kommer att höra av oss till kommuner och utbildare och erbjuda vårt stöd. Det kan vara TYA-utbildade handledare, kontakter till bra åkerier och lösningar för dokumentation, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.

Ett problem som uppdagades vid Skolverkets kontroller var att alla elever inte fått APL (arbetsplatsförlagda lärande) som är ett villkor för att få statsbidrag.
– Som företrädare för branschen välkomnar vi Skolverkets uppföljning. Alla elever har rätt att vara välutbildade, säkra och anställningsbara när de har tagit examen och för åkeribranschen är det avgörande att eleverna är välutbildade. Just APL är en viktig och central del av utbildningen både för åkerierna och eleverna, säger Lasse Holm.

Utvecklingen är besvärande för branschen eftersom bristen på förare är rekordstor. Det finns behov av 6 000 nya förare de närmaste tolv månaderna och 50 000 under de kommande tio åren. 
– Det finns idag runt 900 platser inom yrkesvux. Vi vill att antalet platser ökar, men då krävs det också att kvaliteten på utbildningen följer med, säger Lasse Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!