Kamp för produktionsköket vid Piteå sjukhus

Protesterna mot nedläggningshotet av köket vid Piteå sjukhus är stora. En namninsamling har startats och vårdpersonal oroas över att få fler arbetsuppgifter.

Produktionsköket vid Piteå sjukhus ska stå tomt och övergivet redan under nästa år. Region Norrbottenvill spara pengar genom att låta Sunderby sjukhus laga maten istället.

Produktionsköket vid Piteå sjukhus ska stå tomt och övergivet redan under nästa år. Region Norrbottenvill spara pengar genom att låta Sunderby sjukhus laga maten istället.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-12-17 15:08

PT skrev på måndagen om hotet mot produktionsköket vid Piteå sjukhus. Protesterna lät inte vänta på sig. En namninsamling har dragits igång i ett försök att stoppa den befarade nedläggningen. 

Personal på vårdavdelningarna oroas över förändringen som kan ge dem mer att göra.

– Vi kommer inte att lägga mer arbete på vårdpersonalen. De är nog belastade, lovar Anders Broström, servicechef vid Region Norrbotten och tillägger att det är en prioriterad uppgift.

Hur den frågan ska lösas är oklart. Maten är tänkt att levereras i engångsförpackningar från Sunderbyn och ska värmas innan den serveras. Något som kan belasta vårdpersonal då det är tänk att de får värma i mikrovågsugn. 

Förråd för oförutsedda händelser, till exempel nya patienter, kan behövas på varje vårdavdelning. Maten kan bestå av kylvaror men även av frysta portioner med specialkost.

"Köken på vårdavdelningarna är inte anpassade till detta utan måste byggas om", menar en vårdanställd vid Piteå sjukhus.

– Någon utbyggnad av köken är det inte tal om. Utredningen är inte klar och mycket återstår, i januari kommer vi att kunna visa ett beslutsunderlag, säger Broström.

Även miljöfrågorna tas upp. Engångsförpackningar som kastas är vansinne menar vårdpersonal.

– Miljöfrågan ska tas upp med vår miljösamordnare, säger Broström och påpekar än en gång att mycket är oklart.

Maten som lagas vid produktionsköket vid Piteå sjukhus är hyllad av patienterna. Även matsvinnet är litet vid köket jämfört med Sunderby sjukhus enligt en anställd.

– Jag förstår protesterna och oron. Utmaningen blir att inte belasta vården med fler arbetsuppgifter. Det kanske är stort av mig att lova det, men så är tanken, säger Broström.

Mycket är som sagt oklart och regionen står inför en utmaning.

– Vi kanske ska ha personal som löser vissa av frågorna, säger Broström utan att kunna gå närmare in på vad det betyder.

 I ett av förslagen är Samhall inhyrda för att dra upp maten till avdelningarna.

Broström säger att han behöver mer kött på benen innan han vet hur allting ska lösas.

– Därför blir det lite halvluddiga svar nu.

Kritik har också riktats mot risk- och konsekvensanalyser där skyddsombud inte deltagit.

– Det gjordes förra veckan och under tisdagen görs den sista. Jag har fått mejl av skyddsombud som inte deltagit, men att någon varit med är jag säker på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!