Det kan alltså tyckas som att Jan Jonsson sitter på två stolar, men själv förnekar han kategoriskt att det skulle handla om jäv.
– Jag har inte på något sätt varit inblandad i upphandlingen. Så pass klok och erfaren är jag, säger Jan Jonsson.
Men en person som hört av sig till PT är kritisk. Vederbörande anser att Jan Jonssons "dubbla stolar" är ett jävproblem och tycker också att upphandlingens poängsättning är märklig.
Förstår du att misstanke om jäv kan uppkomma?
– Ja, men den som tror det är fel ute. Pikab är moderbolag, men upphandlingen har utförts av inköpsavdelningen som inte arbetar för Pikab.
Jan Jonsson påtalar att han som är med i många bolagsstyrelser hela tiden måste ha vattentäta skott och tydlighet för att undvika misstankar om jäv. Förutom att vara vd för Pikab sitter han som styrelseordförande i ett dussintal privata bolag, bland annat Ivab och Sparbanken Nord.
– Är det olämpligt för mig att delta i beslut så går jag ut. Det är mitt ansvar och jag vet att hantera det. Men i upphandlingen av företagshälsovården är jag på intet sätt inblandad, säger Jan Jonsson.
Något som bekräftas av inköpschefen Patric Jonsson.
– Vi känner till omständigheterna kring Jan Jonsson, men det har inte haft någon betydelse för upphandlingen. Han har inte varit involverad i processen eller beslutet.
Förutom Jobbhälsan, har Avonova, Feelgood och Previa lämnat in anbud.
– Det är ju fullt möjligt att överpröva ett beslut och sådant händer, men så har inte skett i det här fallet, säger Patric Jonsson.
Jobbhälsans prislapp var näst högst (det skiljer lite mellan anbuden) med lägst betyg för kvalitets- och miljöarbete.
Så varför valdes Jobbhälsan?
– Det är Jobbhälsans förmåga att anpassa lösningar till de behov vi eftersöker. Alla anbud var bra, men i vissa fall måste vi delvis anpassa oss till bolagets lösningar.
I poängsättningen får Jobbhälsan högre betyg än övriga när det gäller upplägg av presentation, planering/genomförande samt helhetstryck. Även i den skriftliga motiveringen får Jobbhälsan sammantaget det bästa omdömet. Slutsatsen blev att Jobbhälsan hade "bästa förhållandet mellan pris och kvalitet".
Vem har tagit beslutet?
– Det är jag, inköparen Malin Bodin och representanter för de olika kommunbolagen, säger Patric Jonsson.
Avtalet med Jobbhälsan är fyraårigt och kan i slutänden vara värt 3-4 miljoner.