"Jag kommer alltid vara bonde i hjärtat"

Dick och Nina Olovsson säljer sin farm i Skomanskälen. "Det bästa är att vi hittat personer som vill fortsätta med gården", säger Dick Olovsson.

Ted Oskarsson och Yohanna Alaluusua (till vänster) planerar att driva gården på ungefär samma sätt som Dick (till höger) och Nina Olovsson gjort.

Ted Oskarsson och Yohanna Alaluusua (till vänster) planerar att driva gården på ungefär samma sätt som Dick (till höger) och Nina Olovsson gjort.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-12-11 19:00

Dick och Nina Olovsson har länge drivit Di-Ni-farmen i Sikfors. Nu säljer de gården för att ta över Ninas föräldrahem i Tvärån.

– Vi känner oss inte färdiga med livet, om man säger så. Vi ska framför allt syssla med arbete i skogen, som röjning. Det finns mycket att göra, säger Dick Olovsson som är i färd med att bygga en maskinhall i Tvärån som ska husera tre generationer av maskiner och andra grejer.

Nu får de också tid att ägna sig åt sina barnbarn och att dansa. På tisdagar dansar de bugg och på onsdagar är det foxtrot som gäller. Dick Olovsson är vice ordförande i Piteswänget.

Han har också planer på att lägga en del tid på jordbruksfrågor genom LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

– Jag vill kämpa för att det ska bli lättare att leva på jordbruket. Jag kommer alltid vara bonde i hjärtat.

Det var ett genomtänkt beslut att sälja gården, berättar han.

– Det känns jättebra. Vi har bearbetat tanken länge och det är Ninas föräldrahem så det är lite som hemma. Det bästa är att vi hittat personer som vill fortsätta med gården. Det är en resurs som vi måste bibehålla så det var en stor önskan.

Firmanamnet Di-Ni tar de med sig, så de nya ägarna måste döpa om gården. Ted Oskarsson och Yohanna Alaluusua, som tar över någon gång i april, har båda erfarenhet av lantbruk.

– Vi är djurintresserade och har jobbat på var sin gård, men har länge velat ha något eget, säger Ted Oskarsson, som arbetar på Blomfeltsgården i Ale. 

Efter ett telefonsamtal från Nina Olovsson förra året besökte de gården och fastnade för den. Till våren flyttar de in med sonen Mikko.

Tanken är att arbeta 1200 timmar per år utanför gården till att börja med, men att så småningom kunna försörja sig fullständigt på den, berättar Ted Oskarsson.

Paret har ett antal planer.

– Vi ska fortsätta med kvigor och så ska vi kanske hyra ut stugan till turister som Dick och Nina gjorde, säger han.

– Möjligheterna är oändliga. Vi kanske kompletterar med egna djur. Vem vet, inflikar Yohanna Alaluusua.

Men allt har sin tid. Det närmaste året väntar utmaningen att driva farmen där kunder hyr in sig med totalt omkring 140 djur. Lantbruk är någonting de behärskar. Det är företagandet som är det svåra.

– Det är skönt att Dick och Nina inte flyttat så långt om vi skulle behöva hjälp någon gång, säger Yohanna Alaluusua.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!