"Irritationen ökar när ännu en försvinner"

I maj förra året stängdes hans närmaste återvinningsstation. Förra veckan stängdes den näst närmaste. Sixten Isaksson är kritisk till att stationen vid Kolmilavägen avvecklats.

Sixten Isaksson är kritisk till att ytterligare en återvinningsstation avvecklats.

Sixten Isaksson är kritisk till att ytterligare en återvinningsstation avvecklats.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2020-03-04 20:00

Den 28 februari avlägsnades återvinningsstationen på Kolmilavägen vid pizzerian, eftersom markägaren sagt upp avtalet med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

– Det är förskräckligt för alla som bor här omkring, säger Sixten Isaksson som bor på Lindgatan.

Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om stationen som togs bort på Annelund i slutet av maj förra året. Då blev Sixten Isaksson av med den station som fanns närmast hans bostad. Nu har den näst närmaste också avlägsnats.

– Irritationen ökar när ytterligare en försvinner. Pulsen stiger. När kommer nästa tas bort, säger han.

Cecilia Möller, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, beklagar att stationen stängdes.

– Vi vill ingenting annat än att sätta upp stationer. Har vi en bra plats så tar vi självklart den. Men det är svårt att hitta platser med kommunal mark. Med privata markägare är man aldrig säker, säger hon.

Det underlättar med en kommunal mark också när det gäller exempelvis kostnader i och med belysning, berättar hon. Om man ska dra belysning för cirka 100 000 kronor, en kostnad som läggs på förpackningarna, är det synd om markägaren sedan efter några år säger upp avtalet.

Andra hinder för återvinningsstationer kan vara att en plats inte anses trafiksäker eller att det i detaljplanen framkommer att det handlar om parkmark.

En av de föreslagna platserna, i närheten av Kolmilavägen, visade sig ligga för nära bostäder och en återvinningsstation skulle därmed riskera att störa de boende. Cecilia Möller understryker att FTI och Piteå kommun jobbar vidare i frågan.

Sixten Isaksson föreslår en plats som ligger något stenkast från den gamla återvinningsstationen på Annelund.

– Jag har ringt och tagit reda på att det är kommunens mark, säger han.

Han tänker på de äldre som bor i området som använde den gamla stationen som låg inom gångavstånd.

– Det var en kvinna som kom med förpackningar på rullatorn varje vecka. På vintern använde hon en spark, säger han.

Cecilia Möller hoppas att alla återvinnare fortsätter att källsortera och lämnar sina förpackningar och tidningar till återvinning på andra återvinningsstationer, exempelvis vid Folkets hus och på Taktvägen i Öjebyn dit de är hänvisade. Men det gör inte Sixten Isaksson.

– Vi sopsorterar inte lika mycket längre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!