Inte överens om att överlåta färdtjänsten

Piteå kommun överlåter färdtjänsten till Regionala Kollektivtrafikmyndigheten, RKM. Men politikerna var inte överens och det krävdes en lång debatt och votering i kommunfullmäktige.

"Det är bättre att vi behåller det här i vår egen kommun" sa Majvor Sjölund (C), som ser flera negativa effekter med att överlåta färdtjänsten till RKM. (Arkivbild)

"Det är bättre att vi behåller det här i vår egen kommun" sa Majvor Sjölund (C), som ser flera negativa effekter med att överlåta färdtjänsten till RKM. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå kommun2020-02-18 15:26

RKM i Norrbotten sköter redan färdtjänst- och riksfärdtjänsthanteringen åt tolv av länets kommuner. Bara Boden och Piteå sköter hanteringen själva.

RKM har nu kommit med ett erbjudande om att även inkludera Piteå kommun i samarbetet, men när frågan lyftes på förra sammanträdet blev det en återremiss. Under måndagens kommunfullmäktige skulle man åter fatta beslut i frågan.

Socialtjänstens utredning visar dock på en förväntad initial kostnadsökning vid ett övertagande på 1,5 miljoner kronor. Den största vinsten är istället ökad kompetens och lika behandling i hanterandet av färdtjänstärenden. Kommunens egna kostnader för handläggning är också en uppskattning då administrationen och tillståndsgivningen är fördelat på flera handläggare.

– På sikt kan upphandlingen bli billigare, har Helena Stenberg (S), kommunalråd tidigare sagt till PT.

– Vi har pratat med bland andra Luleå och Älvsbyns kommun och de har positiva erfarenheter av både utförandet och det ekonomiska utfallet, sa Anders Lundkvist (S), kommunalråd.

Även KD ställde sig positiva:

– Vi tror att det blir bättre och mer rättvist och mer effektivt med samordningsvinster. Samt även bättre för dem som behöver färdtjänst som får åka både mer och längre sträcker, sa Helén Lindbäck.

Övriga oppositionen var dock kritiska:

– Jag yrkar fortfarande på avslag, ni säger att kommunerna som är med är nöjda. Men jag hade hellre velat veta hur de som använder färdtjänsten upplever detta, sa Magnus Häggblad (SD).

– Vi är inte helt nöjda med de ekonomiska jämförelserna som bygger på antaganden, sa Håkan Johansson (M) som inte fick svar på om kommunen kan "backa bandet" om man inte är nöjda med samarbetet.

– Det blir en dyrare verksamhet och en del arbetstillfällen försvinner, sa Majvor Sjölund (C), som menade att de med de längst resorna får betala mer.

I första hand yrkade partiet på avslag, i andra hand på att man skulle besluta om ett maxtak för egenavgifterna på 200 kronor per resa. Något som stöttades av M, L, SJVP och SLP.

Anders Lundkvist påpekade att avgifterna inte ingick i dagens beslut.

– De bör man se över sedan, sa han och menade att Piteå kommun själv bestämma kring egenavgifterna.

Efter en votering stod det dock klart att det blir en överlåtelse av färdtjänsten, S, V, MP och KD röstade för detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!