Inget genomslag för blöjbeslut i förskolor

Blöjor ska ingå i förskoleavgiften, enligt ett rättsbeslut som trädde i kraft i december. Men i Piteå dröjer förändringen.

Blöjor ska ingå i förskoleavgiften, enligt ett rättsbeslut som trädde i kraft i december. Dock uppmanas föräldrar i Piteå att fortsätta ta med blöjor. (Arkivbild)

Blöjor ska ingå i förskoleavgiften, enligt ett rättsbeslut som trädde i kraft i december. Dock uppmanas föräldrar i Piteå att fortsätta ta med blöjor. (Arkivbild)

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Piteå kommun2020-01-14 15:26

Förskolorna ska stå för blöjor till barnen. Det är innebörden av ett beslut i Stockholms kammarrätt tidigare i år. I mitten av december beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte pröva ärendet. Därmed står kammarrättens dom fast.

– Det är det som blir gällande praxis på det här området, säger Emelie Högberg, undervisningsråd vid Skolverket.

Enligt Emelie Högberg finns inga övergångsbestämmelser, utan tolkningen gäller från det att Högsta domstolen fattade sitt beslut. Regeln gäller såväl kommunala som fristående förskolor.

– Tar man ut det högsta beloppet enligt maxtaxan, får man inte kräva att en förälder ska ta med sig blöjor själv eller att man ska betala en extra avgift för att förskolan ska tillhandahålla blöjor, säger Emelie Högberg.

Vad ska jag göra om jag som förälder i dag betalar maxtaxa, och barnet får slut blöjor?

– Då ska du som förälder egentligen inte göra någonting, utan under tiden ditt barn är i förskolan så ska det tillhandahållas av förskolan, säger Emelie Högberg.

När PT i måndags pratade med Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef i södra Piteå, visste hon ännu inte om beslutet.

– Då måste vi i så fall ställa en fråga nationellt till någon, för att höra hur vi ska förhålla oss, säger hon. 

När PT berättar att riktlinjer är på gång från Sveriges kommuner och regioner, uppger Elisabeth Fjällström att Piteå kommun kommer att avvakta dessa.

Hur gör jag som förälder ifall blöjorna tar slut för barnet i dag?

– I dag är det så att de får fortsätta att tillhandahålla blöjor.

Föräldrarna?

– Jajjemän, tills dess vi får riktlinjer. Då måste vi sätta oss ner och se hur det här praktiskt ska genomföras och ifrån när, säger Elisabeth Fjällström.

Hon tror att det kan dröja tills praxis slår igenom i Piteå kommun.

– Måste vi göra en upphandling av blöjor så kan det ju ta lite tid. Det är ju inte bara att börja att köpa in blöjor utan då blir det ju ett processarbete omkring det.

Har ni kollat något på vad det här kommer att kosta?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Men vi har ju så pass många barn inskrivna så det är klart att det kommer att bli en ganska stor kostnad, som vi måste ta från vår egen ram.

Iréne Tinglöv, pressekreterare på Sveriges kommuner och regioner, berättar att många kommuner hört av sig med anledning av beslutet.

– Det är en viss förvirring kring det här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!