Ingen ny belysning på Bergsviksbron

Bilister uttrycker ett obehag för att köra norrut över Bergsviksbron där belysning saknas. "Jag kan till viss del förstå kritiken", säger Stefan Ericsson, projektledare på Trafikverket.

En så kallad optisk vägledning finns i södergående körfält.

En så kallad optisk vägledning finns i södergående körfält.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-12-22 17:00

Turerna om belysning på Bergsviksbron har varit många. Den ursprungliga belysningen togs ned i samband med förstärkningsarbeten inför monteringen av mitträcke. 

– Enligt nyare krav och riktlinjer uppfylldes inte kriterier för belysning och den ersattes därför inte med nya stolpar, säger Stefan Ericsson, projektledare på Trafikverket.

För att ändå underlätta sikten sattes det upp så kallad optisk vägledning på båda sidor av vägen. Tyvärr klarade armaturerna inte vibrationerna som trafiken orsakade och en garantitvist följde mellan Trafikverket och leverantören som drog ut på nya ljus.

Att den optiska vägledningen nu endast finns i södergående körfältet beror på att behovet där är störst eftersom körfältet svänger något i riktning mot vänster, förklarar Stefan Ericsson.

– Vi har efter samrådsmöte med Piteå kommun tillgodosett ett önskemål om en optisk vägledning, då många har upplevt obehag att passera över bron, och då främst söderut. Men en vanlig belysning kommer aldrig sättas upp där igen. Det finns ingen av- och påfart, korsning, övergångsställe eller oskyddade trafikanter där som skulle rättfärdiga det.

En vägbelysning på Bergsviksbron skulle dessutom innebära att trafiken måste ledas om varje gång vid underhåll. 

Diskussionen kom igång i samband med uppsättningen av belysning på Bergnäsbron i Luleå, där det finns gångbanor med oskyddade trafikanter på sidorna om vägen. Men inte heller där handlar det om vägbelysning. Bågarna och räckena är upplysta för estetikens skull.

I slutändan handlar det om skattepengar och att avgöra var de behövs mest, förklarar Stefan Ericsson.

– Trafikverket kan inte tillgodose allas önskemål. Det finns många ställen där man skulle kunna sätta belysning, men vi sätter den inte godtyckligt. Som bilförare har man dessutom ett ansvar att anpassa hastighet och avstånd efter rådande väglag och siktförhållanden om det behövs.

Enligt Brith Fäldt (V) har frågan aldrig varit uppe för diskussion under kommunens möten med trafikverket, men hon ställer sig positiv till belysning i båda färdriktningarna.

– Det är klart att det behövs belysning. Jag kör sträckan dagligen till och från jobbet. Oavsett om jag uttalar mig som privatperson eller förtroendevald så tycker jag det behövs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!