Inga bevis på att sambon förgiftades

Det var under april och maj månad 2016 som sambon plötsligt blev oförklarligt sjuk vid flera tillfällen. Men enligt läkarutlåtanden var hans symptom alltför diffusa för att det ska gå att fastslå att han blev förgiftad.

Piteå kommun 16 oktober 2019 17:40

Sambon har tidigare inte haft en enda sjukdag från sitt arbete. Men under april månad 2016 börjar han vid flera tillfällen plötsligt må mycket dåligt. Han drabbas av bland annat hjärtklappning, illamående, yrsel och domningar. 

– Natten mot måndag den 4 april lossnar ett hjul på en hyrbil som mannen färdas i tillsammans med sina arbetskamrater. På morgonen skriver kvinnan i ett sms: "kom ni fram ordentligt?", säger åklagaren Ulla-Karin Lindström i samband med sin sakframställan på onsdagen.

Tre dagar senare menar åklagaren att kvinnan tillreder en liter energidryck med bittermandel och giftiga frön som hon förmår sin sambo att dricka. 

– Han dricker upp hela trots att den smakar illa. Han blir mycket sjuk av drycken, säger Lindström. 

Den 17 april blir han sjuk igen.

– Han får kramper och andningsproblem. Kvinnan säger att hon ringt efter en ambulans, men något sådant samtal finns inte registrerat. Istället kör de själva in till akuten i Piteå, där säger kvinnan till sin sambo att de hänvisas till Sunderbyn, säger Ulla-Karin Lindström. 

Men eftersom barnen är med i bilen och de ska upp tidigt nästa dag slutar det med att familjen återvänder hem. Sambon får ingen läkarkontakt den dagen. 

Hon förnekar inte att hon innehaft och bearbetat tio plantor stormhatt, en växt som förr i tiden användes vid avrättningar och giftmord. Hon har också införskaffat natriumazid genom att borra upp en airbag, samt att hon köpt ricinfrön, jättevallmo och bittermandel. Polisen har också beslagtagit kanyler och sprutor.

– Min klient har planerat att ta sitt eget liv, det är därför hon införskaffat dessa växter, säger advokaten Carolina Nilsson.

Hennes trumfkort är det rättsintyg hon lämnat in till tingsrätten, där det framgår att sambons symptom är alltför ospecifika för att det ska vara möjligt att fastställa varför han varit sjuk.

– Det läkarna hela tiden misstänker är panikångest eller paniksyndrom. Alternativt ett överintag av kosttillskott. En möjlig orsak till hans symptom är koffeinförgiftning, säger Nilsson.

Överläkaren på giftinformationscentralen har också i ett utlåtande uppgett att om mannen fått i sig stormhatt, så borde hans symptom ha varit än värre.

Målsägarbiträdet Lisa Länta anser dock att bevisningen mot kvinnan är stark.

– En person har varit sjuk och det är inte hon, säger Länta.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Valter prisades av LRF Ungdomen

Valter prisades av LRF Ungdomen

Piteåbo döms till fängelse för vapenbrott

Piteåbo döms till fängelse för vapenbrott

Sju trafikanter i centrum fick böter

Kastade motorsåg mot polis – döms till fängelse

Kastade motorsåg mot polis – döms till fängelse

Böter för fusk med körkortsprovet: "Lyssnade på musik"

Böter för fusk med körkortsprovet: "Lyssnade på musik"
Visa fler