Hundratals Piteåbor får dubbla morfindoser

Hundratals patienter i Piteå har tvingats dubbla sin dagliga dos av smärtstillande morfinpreparat sedan läkemedlet Dolcontin restnoterades i våras. "Den medicin vi får skriva ut istället är mer beroendeframkallande", säger läkaren Karl Kvarnström.

 Anna Granström och Karl Kvarnström försöker arbeta aktivt för att motverka läkemedelsberoende, till exempel genom att förskriva recepten på intervall.

Anna Granström och Karl Kvarnström försöker arbeta aktivt för att motverka läkemedelsberoende, till exempel genom att förskriva recepten på intervall.

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-12-06 19:00

Restnoterade läkemedel skapar problem för såväl personalen som patienterna på kommunens hälsocentraler. Vid Cederkliniken har läkarna och sjuksköterskorna vant sig vid att hantera situationerna som uppstår till följd av restnoteringar. 

– Det är otroligt frustrerande, men samtidigt har det blivit vardag, säger sjuksköterskan Anna Granström. 

Hon är specialistsjuksköterska och har därför förskrivningsrätt. 

– Numera har jag tagit för vana att alltid kontrollera om läkemedlet finns tillgängligt innan det förskrivs till patienten. Jag har jobbat som sjuksköterska i 30 år och har aldrig tidigare varit med om något liknande. Det här problemet har eskalerat de senaste 18 månaderna, säger hon. 

Mest allvarligt ser hon och kollegan, läkaren Karl Kvarnström, på bristen av morfinpreparatet Dolcontin. Enligt läkemedelsverket restnoterades den lägsta dosen av Dolcontin i maj 2019. Just nu är elva varianter av Dolcontin restnoterade. 

– Problemet är att det enda ersättningspreparatet som finns är dubbelt så starkt för dem som har den lägsta dosen. Och det är många patienter som stod på den lägsta dosen, säger Karl Kvarnström. 

Ersättningsmedicinen är den omdebatterade Oxycontin, som sägs ha orsakat en så kallad opiatepidemi i USA. 

– Oxycontin har en högre tillvänjningsgrad, den är mer beroendeframkallande. Det blir absolut inte optimalt för patienten, säger Karl Kvarnström. 

Två doktorer på Cederkliniken har manuellt fått gå igenom en lång lista av patienter, alla Cederklinikens patienter som bor i särskilda boenden, fick i våras byta ut Dolcontin mot Oxycontin eftersom den förstnämnda var restnoterad. 

– Det är inte bara patienter som bor på äldreboenden som har den här medicinen, det är jättemånga: människor som lider av smärtsjukdomar, cancerpatienter och patienter som genomgått operationer är bara några exempel, säger Anna Granström. 

Hon och Karl Kvarnström är övertygade om att det rör sig om tusentals patienter bara i Piteå. 

Enligt prognosen från läkemedelsleverantören Pfizer ska Dolcontin levereras igen den sista februari 2020. Men Karl Kvarnström känner sig tveksam till att låta alla smärtpatienter återgå till Dolcontin. 

– Risken är att den blir restad igen. Då drabbas patienterna återigen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!