Högre avgift för maten inom äldreomsorgen

Matkostnaden höjs med 52 kronor i månaden för brukare på särskilt boende inom äldreomsorgen. Kanske inte så mycket, men trots det en viktig principfråga.

Höjd matkostnad med 52 kronor i månaden på särskilda boenden för äldre vållade debatt. (Arkivbild)

Höjd matkostnad med 52 kronor i månaden på särskilda boenden för äldre vållade debatt. (Arkivbild)

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Piteå kommun2019-11-25 19:00

Med höjningen kommer brukaren att betala 130 kronor per dag som blir 3 906 kronor i månaden för det så kallade måltidsabonnemanget (tre mål plus två mellanmål per dag).
I fjol skedde ingen höjning, men trots det så är höjningen på 52 kronor i månaden en viktig principfråga för de borgerliga politikerna.
– Stordriften skulle ju minska kostnaderna, men det blev inte billigare. Problemet är att våra äldre inte själva kan välja leverantör, sa Majvor Sjölund (C) i fullmäktige.

Sjölund fick stöd av Håkan Johansson (M) som kämpar för konkurrens för privata aktörer.
– Matpriset och kvalitet hör ihop med konkurrens. Nu är det monopol och vi vet inte vad andra aktörer kan erbjuda. Dessutom är priset i Piteå högre än i många andra kommuner. Hur kan det komma sig?
Majvor Sjölund påpekade att i Kiruna och Övertorneå lagas maten på respektive boende, men trots det är taxan betydligt billigare.
Varken hon eller Håkan Johansson fick något egentligt svar på detta.

 Marita Björkman Forsman (S) påtalade att fullmäktige tidigare har beslutat om en kostnadstäckning på 93-96 procent.
– Med höjningen ligger kostnadstäckningen på 93,5 procent. Jag vill också tillägga att brukaren kan göra egna val utifrån 21 måltidsalternativ varje vecka.
Höjningen berör bara de som bor på särskilda boenden, men inte brukare på ordinärt boende. För gäster är kostnadstäckningen redan 100 procent.
Den nya taxan träder i kraft den 1 februari 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!