Het debatt om tiggerimotion i fullmäktige

Tiggare på våra gator verkar vara en het fråga. När SD-motionen om att utreda tillståndsplikt för detta avhandlades i fullmäktige fick den visst stöd, men än mer motstånd och delvis från oväntat håll.

Ett störande ordningsproblem? Ja, enligt SD och flera andra borgerliga politiker som vill utreda tillstånd för tiggeri. Men motståndet i fullmäktige var kompakt från de rödgröna med stöd av Centerpartiet, men även från något oväntat håll. (Arkivbild)

Ett störande ordningsproblem? Ja, enligt SD och flera andra borgerliga politiker som vill utreda tillstånd för tiggeri. Men motståndet i fullmäktige var kompakt från de rödgröna med stöd av Centerpartiet, men även från något oväntat håll. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-25 16:50

Motionen är skriven av Lage Hortlund (SD) och Robert Håkansson (då han fortfarande var sverigedemokrat). De två att-satserna handlar om att utreda möjligheten att införa tillstånd för insamlande av pengar på allmän plats och att tillståndsplikten i så fall också ska gälla Piteå kommuns fem landsbygdscentrum.

Helén Lindbäck KD) var först upp i talarstolen för att visa sitt stöd för dessa tankegångar, om än hon inte var för ett förbud. Lindbäck menade att eftersom politiker måste ha tillstånd för att tala på offentlig plats så är det väl bra om det är känt vilka som tigger.
Helena Stenberg (S) var dock kompromisslös i sitt svar och konstaterade att intresset för att begränsa tiggeri är noll.

Robert Håkansson, som numera är politisk vilde, gjorde ingen ansats att försvara sin motion och när frågan voterades avstod han. Elin Håkansson, också SD-avhoppare, röstade till och med mot motionen.
Däremot ryckte Magnus Häggblad (SD) ut och hävdade att tillstånd skulle lösa "ett problem" och innebära bättre ordning. Dessutom påstod han att tiggeriet är organiserat av maffia.

Att-satserna är en sak, men i motionen görs klart att "För kommuninvånarnas trivsel, välbefinnande och trygghet anser SD att offentligt tiggeri helt ska förbjudas, men i väntan på detta åtminstone förhindras och försvåras".
Moderaten Håkan Johansson menade att han bara stödde att-satserna.
– Jag är för ordning och reda, ramar och regelverk, det ska vara lika för alla.
Och Ulf Lindström (L) ansåg att det måste finnas gränser och Johnny Åström (SJV) tyckte att motionen var bra.

Men motståndet var massivt. Anna Bergström (V) skrädde inte orden och undrade bland annat "på vilket sätt hotas vår trygghet av en pappmugg utanför Coop eller Ica?".
Frida Söderberg (S) höll ett känsloladdat anförande och menade att motionen var totalt befriad från empati när det gäller de mest utsatta och icke önskvärda.
– Och om nu människor är rädda, blir de mindre rädda om någon har ett tillstånd.

Magnus Häggblad begärde votering, men det blev nog en missräkning. Av de 25 ledamöterna i oppositionen röstade bara 14 för motionen. Fyra avstod och 33 röstade nej, förutom de rödgröna även Centerpartiets sex ledamöter samt Elin Håkansson.
Häggblad var för övrigt ensam om att yrka bifall till ett medborgarförslag om förbud för tiggeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!