HD nekar våldtäktsdömd Piteåbo prövning

En våldtäktsdömd man i 20-årsåldern nekas prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Mannen friades av tingsrätten, men dömdes av hovrätten i oktober.

HD säger nej till att pröva våldtäktsmålet. (Arkivbild)

HD säger nej till att pröva våldtäktsmålet. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Piteå kommun2019-11-27 21:00

Det var i januari 2018 som mannen våldtog en flicka. De två ungdomarna ska ha känt varandra sedan barnsben och den unge mannen ska vid flera tidigare tillfällen ha sagt till sin tjejkompis att han ville ha sex med henne. Hon hade emellertid ännu inte debuterat sexuellt och hade vid flera tillfällen svarat honom att hon endast ville vara vän med honom och att hon inte ville göra något sexuellt. 

En kväll i januari förra året skickade mannen meddelanden till flickan och frågade om han kunde komma till henne, där hon bodde hos sina föräldrar. De skulle se film. Även då frågade mannen om de kunde ha sex och han fick nej till svar. Trots det lade sig mannen tätt intill flickan och tog på hennes kropp samt tryckte sitt kön mot henne under flera timmars tid. På morgonen slet han av flickan hennes trosor och tights och fullbordade våldtäkten. I tingsrätten beskrev målsäganden  förloppet som väldigt smärtsamt. Efteråt sade mannen att han var tvungen att gå.

Efter händelsen berättade flickan om det för flera vänner och även en närstående familjemedlem, dessa kallades som vittnen i tingsrätten. Mannen lämnade också spår i form av dna på hennes tights. Tingsrätten bedömde dock bevisningen som otillräcklig och ifrågasatte målsägandens berättelse. Men hovrätten dömde mannen till skyddstillsyn i förening med frivårdsinsatser. Han dömdes också att betala 100 dagsböter á 50 kronor samt 115 000 kronor i skadestånd till flickan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!