Hawaiipizza på menyn för de äldre

För personer på äldreboenden finns Hawaiipizza på matsedeln. "Det är en valmöjlighet", säger Helena Lundberg på Måltidsservice.

Personer på äldreboende i Piteå kan välja mellan två rätter till lunch och middag. Pizza är ibland ett av alternativen.

Personer på äldreboende i Piteå kan välja mellan två rätter till lunch och middag. Pizza är ibland ett av alternativen.

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-10-03 05:00

Måltidsservice har infört pizza som alternativ på menyn för äldreboenden i Piteå efter önskemål som framkommit på kostombudsträffar med personal från äldreomsorgen.

– Vi erbjuder olika alternativ till vård- och omsorgsboenden. Lite som man gör på en restaurang, säger Helena Lundberg vid Måltidsservice på Piteå kommun.

Alternativet till den lunch som serveras varierar från dag till dag, medan alternativrätten till den vanliga middagen erbjuds måndag till fredag innan den byts ut till en annan rätt som avser lördag och söndag. Sedan återkommer middagsalternativet var åttonde vecka. Snart är det Hawaiipizza på menyn.

– Om man inte kan äta pizza eller annan kost, på grund av allergi eller glutenintolerans eller annan anledning, så pratar man med sjuksköterskan på avdelningen. Då får man specialkost.

I skolan finns tre olika lunchalternativ att välja på. Oftast rör det sig om en soppa, en växtbaserad rätt och ett tredje alternativ. Men pizza är inte inkluderad.

– De boende i äldreomsorgen har inte möjlighet att köpa pizza till middag, så därför valde vi att ha med det där. Det är inte alla som vill ha det. Bland de som tycker om pizza är det uppskattat. Om man inte vill ha det så beställer man det inte. Det är en valmöjlighet.

Kostnaden för rätterna ingår i livsmedelsbudgeten. Helena Lundberg ser positivt på möjligheten att kunna erbjuda olika alternativ.

– Det känns jättebra. Det är en fördel att kunna välja, säger hon.

Obs! Pizzan på bilden är varken Hawaiipizza eller serverad inom äldrevården.
Obs! Pizzan på bilden är varken Hawaiipizza eller serverad inom äldrevården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!