Det är hektiska tider både för städföretag och kommunens städenhet. Företag vill ha städning oftare och det är stor åtgång på handtvål, torkpapper och handsprit. På skolor desinficeras ytor som lysknappar, dörrhandtag och bordsytor oftare än vanligt.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och har delvis gjort om våra rutiner. Vi fokuserar på att städa alla ytor som människor tar i, samt toaletter och golv, säger Margareta Lundgren, avdelningschef för kommunens städenhet.
För lokalvårdarna innebär det en hel del merarbete.
– Det är hård belastning på personalen och vi tittar över hur vi kan förstärka arbetsgruppen, säger Margareta Lundgren som poängterar att lokalvårdarna är en viktig pusselbit i samhällets funktioner.
– De gör en stor insats för att förhindra smittspridning året runt, men det blir extra tydligt nu. Vi har fantastisk personal som gör allt i sin makt för att hinna.
För att säkra samhällsviktiga funktioner har städenheten på kommunen tagit fram en prioriteringsordning där det framgår vilka verksamheter som ska städas först.
– Vi har gjort det för att vara förberedda på olika scenarion, säger Margareta Lundgren.
Första prio har socialtjänstens verksamheter.
– Där vistas personer som ofta är extra känsliga för smitta, säger Margareta Lundgren.
Efter det kommer arbetsplatserna för socialtjänstens ledning och sedan Pireva, eftersom vatten och avlopp är en viktig samhällsfunktion för att förhindra smittspridning. Arbetsplatserna för krisledningsstaben på kommunen är också prioriterade, liksom skolorna.
Även Norrlands miljövård känner av en ökad arbetsbelastning.
– Men lokalvårdarna uppmärksammas och får mer positiva kommentarer än vanligt, säger serviceledaren Cecilia Pettersson.
Lokalvårdaren Maj Åström känner stort ansvar.
– Vi gör allt vi kan för att hindra att smitta sprids. Vi vill inte att folk ska bli sjuka, säger hon.
Maj Åström och hennes kollega Ulrica Westerlund har båda jobbat drygt tjugo år i yrket och ingen av dem har varit med om något liknande. Men speciellt rädda för smittan är de inte.
– Nej, vi är vana med att jobba efter så säkra rutiner som det går, säger Ulrica Westerlund.
På Norrlands miljövård är man sparsamma med ledighet för att säkra att verksamheten ska gå ihop.
– Jag upplever en arbetsmoral utan dess like, säger Cecilia Pettersson.