Härlig stämning på årets agility-VM

En av de tävlande i agility-VM är Linda Enberg från Piteå. "Det är mycket känslor och fantastisk agility", säger hon.

Linda Enberg, med hunden Bella, Sandra Sjöberg, med Milla, Enya Habel, med Party, och Linn Magnusson, med Ester. Hundarna är av rasen Shetlands sheepdog.

Linda Enberg, med hunden Bella, Sandra Sjöberg, med Milla, Enya Habel, med Party, och Linn Magnusson, med Ester. Hundarna är av rasen Shetlands sheepdog.

Foto: Jenny Damm

Piteå kommun2019-09-20 15:11

FCI Agility World Championship är i full gång och pågår hela helgen. Det här året har det svenska landslaget fått ta sig till Åbo.

– Det är en härlig stämning. Det är mycket känslor och fantastisk agility. Och vi har en svensk supporterklack som kommit för att heja på oss, säger Linda Enberg, från Piteå, som är en av fyra svenskar som tävlar i klassen small.

Det är hennes andra VM. Hon tävlade i samma klass 2017 och tog en silvermedalj. I team Swedish small tävlar också Sandra Sjöberg, Linn Magnusson och Luleåbon Enya Habel.

 – Vi känner varandra. Vi har tävlat och varit med i landslaget tidigare år, säger Linda Enberg.

På fredagseftermiddagen, innan agility-loppet, låg teamet 12:a.

– De senaste åren har Sverige legat etta och tvåa inför finalen. Vi ska försöka ta medalj. Vi får se om det är bättre att ligga lite sämre till och se hur det går, säger hon med ett leende.

Hon har sysslat med sporten i ungefär tio år och tycker om upplägget med de korta, intensiva loppen.

– Det går väldigt fort. Jag har spelat fotboll tidigare och då har man 90 minuter på sig, men nu har man bara ungefär 30 sekunder.

Det handlar mycket om psykologi och samarbete, menar hon.

– Det är speciellt att träna ett djur som ska vara motiverat att jobba med en. Ibland måste man ändra sin plan. Det beror på djurets dagsform. Det är mer än en individuell sport där man bara har sig själv att tänka på. Det är viktigt att man ger hunden de bästa förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!