Hårda nedskärningar väntar primärvården

Bemanningen vid hälsocentralerna i Piteå älvdal kommer behöva minska successivt för att klara sparkraven. Samtidigt pågår arbetet med att utreda var nya filialer ska ligga i älvdalen.

Hälsocentralerna i Piteå älvdal ser över sin verksamhet för att hitta besparingar. Troligtvis blir det  personalnedskärningar för att klara sparkraven.

Hälsocentralerna i Piteå älvdal ser över sin verksamhet för att hitta besparingar. Troligtvis blir det personalnedskärningar för att klara sparkraven.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-11-24 15:30

Region Norrbottens sparbeting innebär att Piteå närsjukvårdsområde måste sänka kostnaderna med mellan 20 och 24 miljoner kronor.

– Budgeten ska vara i balans i slutet av nästa år, säger Ulf Bergman, stabschef.

Som PT berättat tidigare så kommer ett ökat samarbete mellan hälsocentralerna att krävas. Och precis som inom resten av regionen ska antalet hyrläkare minskas och satsningar för att anställa läkare intensifieras.

Besparingskraven har skapat en oro bland personalen.

– I sådana här lägen kommer oron, men vi ska försöka göra det så bra som möjligt, säger Bergman.

Verksamshetscheferna vid älvdalens hälsocentraler har ett digert arbete framför sig.

– De arbetar med att se över sin kompetensprofil. Förutom ökat samarbete så kommer bemanningen vid hälsocentralerna att minska för att nå en budget i balans.

Det är flera områden som ses över. Förutom samarbete kring de medicinska sekreterarna, som föreslås skriva för alla hälsocentraler i tätorten, så tittar man på samarbete kring rehabiliteringen där fysioterapeuter och arbetsterapeuter arbetar.

– Personal kanske inte behöver sägas upp om det går att lösa med naturliga avgångar.

Hur kommer neddragningarna att påverka patienterna?

– Varje besparingsförslag ska bedömas för att få så lite negativ påverkan som möjligt. Sen ska det också göras risk- och konsekvensanalyser.

Några konkreta besparingsförslag finns inte i dagsläget.

– Primärvården har en stor uppgift framför sig,  Uppdraget att spara är komplicerat eftersom de har ett stort uppdrag, det har breddats under åren. 

Ulf Bergman svarar diplomatisk på frågan hur det känns att leda ett hårt besparingsuppdrag.

– Det är en grannlaga uppgift att minska kostnaderna, men det är det uppdraget vi har. 

Parallellt med besparingsuppdraget pågår arbetet med att undersöka var i glesbygden efter älvdalen som filialverksamhet ska etableras.

– Det är ett politiskt beslut från regionfullmäktige att vi ska se över servicen i glesbygd. Vi försöker identifiera vilka orter som är lämpliga.

Filialerna ska inte ersätta hälsocentralerna, utan ska finnas där det finns människor som kan ha svårt att ta sig till en hälsocentral eller har lång väg till hälsocentralen. Filialerna ska ha begränsade öppettider.

– Pengarna till detta ansöker vi om från regionen. Vi kan inte genomföra detta utan ett ekonomiskt tillskott. 

Stabschef Ulf Bergman har, som han själv säger, en grannlaga uppgift att ro i hamn regionens sparkrav.
Stabschef Ulf Bergman har, som han själv säger, en grannlaga uppgift att ro i hamn regionens sparkrav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!