Handsprit och avstånd, men fortsatt buffé

Folkhälsomyndighetens nya skärpta regler påverkar inte lunchrestaurangerna i Piteå så mycket. Buffé är fortsatt tillåtet, men många satsar på handsprit – och avstånd.

Roger Isaksson, ägare till 2kök-restaurangerna och dagligen verksam vid Acusticum, kämpar på i coronatider. "Men orkar vi hålla på till det vänder?", undrar han och efterlyser mer statligt stöd.

Roger Isaksson, ägare till 2kök-restaurangerna och dagligen verksam vid Acusticum, kämpar på i coronatider. "Men orkar vi hålla på till det vänder?", undrar han och efterlyser mer statligt stöd.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå kommun2020-03-25 20:00

Från och med onsdag gäller de nya reglerna för restauranger och krogar, där personalen är skyldig att se till att trängsel inte uppstår för att förhindra spridning av covid-19, men redan i måndags slutade Golfrestaurangen i Piteå med sin buffé, där är det enbart bordsservering som gäller numera.

– Vi har även ökat avståndet mellan borden och tagit bort ungefär hälften för att undvika trängsel och smittspridning mellan gästerna, berättar Mohammad Omar, restaurangansvarig.

Riktigt så långt har inte andra lunchrestauranger gått, där fortsätter man i stort sett som vanligt. 

– Ja, reglerna är ju enkla, konstaterar Roger Isaksson, ägare till 2kök-restaurangerna i Piteå och själv verksam vid Acusticum.

– Det finns inget förbud för buffé så länge det inte uppstår trängsel. Det motverkar vi med tydlig skyltning där vi uppmanar gästerna att hålla avstånd och sprita sina händer, spritningen direkt innanför dörren har vi förresten haft i flera år, säger han. 

Tony Martin, ägare till och kökschef vid Lemon Tree, tror mer på muntlig och handgriplig information:

– Vi kör på med buffén men styr kunderna så att det inte uppstår köer eller trängsel, berättar han. Jag säger helt enkelt att "nej, nu får du vänta, ni måste ta en och en" och det funkar bra.

Sällskap (från samma företag eller familj) får förstås sitta tillsammans, men annars ser personalen också till att "sprala ut" gästerna så att de inte sitter för nära.

– Vi har ju många bord och även den andra, stora lokalen att sprida ut gästerna i, förklarar Martin.

Även O´Learys fortsätter med sin lunchbuffé, med tydlig skyltning om vad som gäller. Likt övriga restauranger erbjuds även take away, hämtmat som görs iordning i förväg och är klar för avhämtning då kunden anländer.

Något problem med trängsel har ägarna – tyvärr – inte märkt av.

– Det löser sig ju av sig självt eftersom färre går ut och äter lunch nu, säger Jenny Almqvist, en av ägarna.

Hon liksom övriga restaurangägare efterlyser ökat statligt stöd till företagen.

– Att få skjuta upp skatten hjälper inte, utgiften är ju kvar och dessutom då med sex procents ränta.

Alla näringar har tappat kunder under coronakrisen.

– Hos oss märker vi ett mindre tapp bland arbetarna, men efter tolv har vi ibland 80 procent färre gäster, konstaterar Roger Isaksson. Tjänstemännen är mer i karantän och jobbar hemifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!