Hon kommer precis från ett två timmar långt skidpass när vi slår oss ner på Acusticum där hon föreläst en del.
– Passet gick inte så bra. Många frågar om jag ska träna nu, säger Åse Borgeryd och tar en klunk från kaffekoppen hon köpt i restaurangen.
En knäoperation väntar till sommaren då hela knäleden ska bytas ut på grund av artros, men hon låter inte det hindra henne.
– Jag är en person som inte ser så många hinder. Det är en fråga om inställning. Jag ska åka Vasaloppet till våren och då måste jag träna.
Hon tror att många har en bild av henne som en militant personlig tränare, någonting hon inte tycker stämmer.
– Jag kan vara ganska peppande, men ofta får jag bromsa mina kunder. När de väl kommer till mig är de väldigt fokuserade och det är bättre att öka långsamt för att undvika skador.
Allt började år 2000 när hon valde att utbilda sig till hälsovägledare. Sedan följde en tid på Korpen, men hon insåg snart att hon sålde sitt eget varumärke och sa upp sig för att starta eget.
Hon skakar på huvudet.
– Helt crazy egentligen, säger hon om att gå från en inkomst till en osäker framtid.
Men det visade sig vara rätt beslut. Sedan dess driver hon "Åse Borgeryd inspiration och hälsa" och anordnar allt från företagsevent till skidskolor.
– Det bästa med mitt jobb är att se andra blomma ut och växa. Jag tror det var därför jag föddes. Det har blivit som mitt kall i livet.
Hon har tränat mycket sedan hon var liten, förutom ett par år när en knäskada förstörde motivationen, och vid 35 års ålder bestämde hon sig för att satsa ordentligt på skidåkningen. Målet var Vasaloppet.
– Jag fick en del frågor. Visst, det kanske inte blir samma resultat som det hade blivit vid 20, men vad spelar det för roll? Det blev en morot att bevisa att det gick, säger hon.
Vid något tillfälle fick hon höra att hon inte hade rätt typ av kropp för skidåkning, någonting som väckt en del funderingar hos henne.
– Min kroppsbyggnad ser ju inte ut som en slank skidåkares, men vi är skapta på olika sätt och måste sluta sätta folk i fack. Jag har fött två barn. Jag är stark och uthållig.
Första långloppet hon åkte var Ranrennet, en skidtävling på fyra mil. Några år senare var hon bland de femton bästa på långlopp i Sverige.
– Det kändes häftigt.
Vasaloppet fastnade hon också för och till våren ska hon åka för nionde gången.
Vad betyder hälsa för dig?
– Först och främst att man lägger bort pulsklockan ibland. Hälsa ska vara en njutning genom livet.
Sedan tycker hon att dagens hälsorekommendationer ofta är generaliserande och innehåller värdeord som är skuldbeläggande.
– Vad betyder egentligen ”synda”, ”unna sig" och ”fuska”? Från vad?
Själv lever hon hälsosamt, men är ingen fanatiker.
– Jag lever som jag lär, men jag har inga no-nos. Ibland tackar jag ja till en chokladkaka, men jag skulle nog knappast stå och baka en själv.
Hennes uppgift är att få med sig Piteåborna på hälsotåget, en resa som går med hälsosam hastighet och inte spårar ur.
– Piteåborna mår inte så bra. Speciellt inte kvinnor i medelåldern. Undersökningar visar att det förekommer många sjukskrivningar, säger hon.
Det handlar inte alltid om att optimera sin träning utan om livet i stort. Hon menar att föreställningen om att alla andra har det bra, att de har energi att ständigt hålla efter exemplariskt hemma och att grannen har köpt en ny bil igen sätter en orimlig press på människor.
– Man borde se över hur bra man själv har det. Och är man exempelvis missnöjd med sitt jobb måste man våga byta. Jag vill hjälpa dem att ta första steget.
Inte minst stress är en viktig faktor som påverkar välbefinnandet. Det viktigaste är att prioritera sig själv, att ta en halvtimme varje dag och uppskatta sig själv, menar hon. Men att exempelvis ”unna sig” att gå på spa behöver inte automatiskt vara rätt taktik för alla.
– Att sitta och svettas bland andra människor som man dessutom kanske råkar känna, hur avkopplande är det?
När Åse Borgeryd är på väg ut från Acusticum en stund senare kommer en kvinna från ett företag fram och frågar om hon har tid att ta sig an en arbetsgrupp.
– Vi har gjort en hälsoundersökning och det visade sig att vi är för mycket stillasittande. Många blev chockade över det, säger kvinnan.
Samtalet kommer in på egentid, där motion inte blir en press utan en skön stund på dagen.
– Har du möjlighet att komma och prata?
– Självklart! säger Åse Borgeryd.