Björkdalsgruvan, cirka två mil väster om Kåge i Västerbotten, är en av norra Europas största gruvor för utvinning av guld. I december i fjol beslutade Bergsstaten att godkänna Björkdalsgruvan AB:s ansökan om förlängd giltighetstid för undersökningstillståndet Björkdal nummer 28 till och med den 14 oktober 2023. Området omfattar närmare 40 hektar.
Beslutet överklagades av ett par från Piteå som har en fritidsfastighet i området. Nu har förvaltningsrätten avslagit överklagan och paret funderar på att ta ärendet vidare till kammarrätten.
– Jag har inte bestämt mig ännu. Det är som att stånga huvudet i en vägg. När det handlar om så här stora pengar så vinner aldrig den lille. Bergmästaren har otroligt stor makt och domstolen går sällan emot, säger mannen i familjen.
Anledningen till att paret överklagade Bergsstatens beslut är på grund av oron kring vattenförsörjningen.
– Vi har en kallkälla på gården som även de övriga fem hushållen i byn nyttjar. Vissa av dem bor där året om, så den är jätteviktig. Det är svårt att borra efter vatten i Västerbotten, det finns tyvärr mycket järn i marken.
Vid en av provborrningar uppstod det en incident som eldat på oron.
– Det gick sönder något och en fläck med hydraulolja som var fyra–fem meter i diameter lämnades ett tag innan den sanerades. Vi är rädd att de ska förstöra kallkällan, säger mannen.
Han menar även att bolaget inte har följt alla lagar.
– De ska upprätta en arbetsplan som de ska skicka ut till markägarna, men gällande de två sista undersökningstillstånden de har fått så har de inte gjort det. När man får förlängt tillstånd ska det dessutom finnas särskilda skäl.
Giltighetstiden av ett undersökningstillstånd kan efter tio år förlängas med ytterligare sammanlagt högst fem år om det finns synnerliga skäl. Enligt Bergmästaren Åsa Persson har ett omfattande undersökningsarbete lagts ned med bland annat 62 kärnborrhål sedan 2014. Arbetet inom området har dessutom resulterat i att två bearbetningskoncessioner har meddelats. Mot bakgrund av det anser hon att det finns synnerliga skäl.
Förutom yrkandena att beslutet ska upphävas eller ändras så att vissa områden undantas från tillståndsområdet yrkade paret att en miljö-, kvalitets- och arbetsplan ska upprättas. Det är dock en fråga som inte utgör en del av det överklagade beslutet och därför kan förvaltningsrätten inte pröva det.