Giftmålet överklagas till hovrätten

Giftmålet överklagas till hovrätten. Både åklagarna och målsägarna har lämnat in överklagan till tingsrätten, i de delar som gäller mordbranden och mordförsöket.

I tingsrätten dömdes kvinnan till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och grovt olovligt förfogande. (Arkivbild)

I tingsrätten dömdes kvinnan till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och grovt olovligt förfogande. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-12-02 15:05

I tingsrätten dömdes kvinnan i 25-årsåldern i princip för de delar hon erkände, vilket var de grova bedrägerierna. Den grova mordbranden och mordförsöket friades hon helt i från. Här vill åklagarna Ulla-Karin Lindström och Klara Dahlström se en ändring av tingsrättens dom. 

– Det är ett rakt överklagande, vi yrkar ändring av domen. Vi tror att den kan ändras, säger kammaråklagaren Klara Dahlström, som yrkade på tolv års fängelse för kvinnan. 

Det bevis som talade emot åklagarnas tes var det hårprov som togs på kvinnans före detta sambo, som inte visade att han förgiftats. Samtidigt konstaterade läkarutlåtanden att hans sjukdomssymptom varit alltför diffusa för att det skulle vara möjligt att fastslå varför han varit sjuk. 

– Jag kan inte fördjupa mig i det just nu. Vi kommer komplettera förundersökningen, får vi anledning att åberopa ny bevisning så kommer vi att göra det, säger Klara Dahlström. 

Målsägarbiträdet Lisa Länta menar att denna bevisning inte talar emot åtalet, men att den inte heller styrker den övriga bevisningen i målet. 

– Det finns annan bevisning i den här delen än hårprovet. Jag tycker inte att tingsrätten har beaktat det på rätt sätt, säger hon. 

Lisa Länta företräder samtliga målsägare, det vill säga både den före detta sambon och de tidigare hyresgästerna i bankhuset. De har alla varit eniga om att domen ska överklagas både i skadeståndsdelen och i skulddelen. 

– I och med att målsägarna biträder åtalet så gäller vår överklagan även skulddelen, säger Länta. 

Hon anser inte att tingsrätten sett till helheten i målet och förvånas över hur pass stor vikt tingsrätten lagt vid kvinnans uppgifter. 

– Den tilltalade har själv uppgett att hon inte är sanningsenlig, inte vid något tillfälle. Ändå beaktar tingsrätten hennes uppgifter. Nej, man har inte värderat bevisningen rätt, säger Lisa Länta. 

Hon menar att det är det enda riktiga att hovrätten får göra en bedömning av målet. 

– Åklagarna har bra bevisning i helhetsbilden, säger hon. 

I tingsrätten dömdes kvinnan att betala tillbaka 1 078 207 kronor till sin före detta sambo avseende den ekonomiska brottsligheten. I hovrätten hoppas sambon få gehör för sina skadeståndsyrkanden om totalt 264 237 kronor gällande mordbranden och mordförsöket. De övriga målsägarna kräver kvinnan på sammanlagt 309 720 kronor för mordbranden. 

Den före detta sambon tillsammans med målsägarbiträdet Lisa Länta. (Arkivbild)
Den före detta sambon tillsammans med målsägarbiträdet Lisa Länta. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!