Giftkvinnans pappa övertygade polisen

Den 18 maj 2016 gick kvinnans egen pappa in på polisstationen i Piteå och anmälde sin dotter. "Jag gjorde det för att rädda henne, för att det här inte skulle sluta ännu värre", säger han i rätten.

Kvinnan tillsammans med sin advokat Carolina Nilsson.

Kvinnan tillsammans med sin advokat Carolina Nilsson.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-24 20:00

Torsdagen är den sista dagen med vittnesförhör. Under dagen hörs bland annat kvinnans pappa, styvmamma och biologiska mamma. Det var med kvinnans pappa och styvmamma som svärmodern tog kontakt när hon började ana vad kvinnan försökte göra. Som PT tidigare berättat var svärmodern den första som slog larm, men hon upplevde inte att polisen tog hennes oro på allvar. 

– Då sa min man: "om jag som pappa åker in och anmäler min egen dotter, då måste de väl ändå ta det här på allvar", berättade kvinnans styvmamma i rätten. 

Hon var den som först började genomskåda kvinnan, då hon redan som barn ibland ljög och ställde till med scener för att få sin vilja igenom. 

– Det där med cancern trodde jag aldrig på och våldtäkten tyckte jag också lät märklig. Men på det stora hela tycker jag ändå vi har haft en bra relation. Vi har gjort mycket roliga saker ihop och tidvis haft mycket kontakt, säger styvmamman.  

Den 10 maj får hon ett samtal från kvinnans svärmor och de beslutar att de ska träffas alla fyra, kvinnans föräldrar och sambons föräldrar. 

– Dagen efter ringer hon mig igen och är helt förtvivlad, då har hon ringt till försäkringsbolaget och fått reda på att hela försäkringsärendet är avslutat och att alla pengar är borta, säger styvmamman. 

Ytterligare några dagar senare åker de två föräldraparen tillsammans till det brandskadade huset. I badrummet på övervåningen hittar de jordhögar, krukor, plasthandskar och rester av växten av stormhatt. 

– Det kändes som att vi var mitt i en film. Men det var på riktigt, det var så verkligt. Det gick verkligen upp för oss att hon försökte förgifta honom, säger styvmamman. 

Även kvinnans pappa insåg allvaret i situationen. 

– Vid det tillfället tror jag definitivt hon var tillräckligt desperat för att genomföra det, det tror jag utan tvekan, säger han. 

Samma dag som kvinnan grips frågar hon sin pappa om hon kan få ta över hans bil. 

– Hon sa att hon skulle bli ensam med barnen och att hon behövde en bil. Vid det laget visste jag att hon skulle frihetsberövas, vi hade redan gjort polisanmälan, säger pappan och fortsätter:

– Det var enda sättet att rädda samtliga, inklusive min dotter, säger han. 

Efter förhören med pappan och styvmamman lämnar kvinnan rättssalen i tårar. 

– Hur kan hon säga sådär, ropar hon efter förhöret med styvmamman. 

Sambon med sitt målsägarbiträde Lisa Länta.
Sambon med sitt målsägarbiträde Lisa Länta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!