Giftkvinnan tar tillbaka erkännande

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången mot den kvinna som ställs inför rätta misstänkt för mordförsök på sin sambo, grov mordbrand och grovt bedrägeri.

Piteå kommun 8 oktober 2019 12:03

Rättegångens första dag ägnas åt att avhandla de grova bedrägerier samt grov urkundsförfalskning, som kvinnan misstänks ha begått mot sin sambo. Tidigare har kvinnan erkänt i stort sett hela förloppet kring bedrägerierna. Nu tar hon tillbaka en del av det. 

– Det gäller skaderegleringsavtalet gentemot försäkringsbolaget. Tidigare har hon erkänt att hon förfalskat sin sambos namnteckning på det avtalet. Men hon känner inte längre igen att det är hon som skrivit hans namn på det, säger kvinnans advokat Carolina Nilsson. 

Kvinnan fick ut drygt en miljon kronor från försäkringsbolaget efter att parets hus brunnit i slutet av 2015. I samband med polisutredningen kom det fram att det var kvinnan som undertecknat skaderegleringsavtalet, som hon också personligen åkt och lämnat in till försäkringsbolaget. Det helt utom sambons vetskap. 

I polisförhör har skaderegleraren reflekterat kring att paret valde att åtgärda så mycket själva. 

– Vi kan inte säga vad kunden ska göra men i det här fallet var det var fruktansvärt mycket som de ville göra själva, detta enligt kvinnan. Därav betalade vi ut pengar till detta konto. Personligen kan man tycka att varför lyfta ett enda finger när man kan få allt för 13000 kronor, har skaderegleraren sagt i polisförhör. 

I polisutredningen har också en hel del arbete lagts ner på att identifiera sambons förfalskade namnunderskrifter. Det finns stora likheter mellan hans autentiska underskrift och den förfalskade versionen som kvinnan nedtecknat. 

– Det är en specifik bokstav man bör fokusera lite extra på för att se hur de skiljer sig åt. Min klient kände sig i polisförhör pressad att erkänna att det var hon som skrivit under avtalet. Men nu kan hon inte längre stå fast vid det. Det ser inte ut att vara hon som skrivit under, säger Carolina Nilsson. 

För åklagarduon Ulla-Karin Lindström och Klara Dahlström innebär detta att ny bevisning måste åberopas, 

– Vi har utformat åtalet utifrån att hon vidgått det här förloppet, nu måste vi åberopa ytterligare ett vittne samt ny skriftlig bevisning, sade Ulla-Karin Lindström i rättssalen på tisdagsförmiddagen. 

Vid tiotiden ajournerade sig rätten. På torsdag fortsätter rättegången, som totalt beräknas pågå under sju dagar och avslutas i slutet av oktober. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa