Giftkvinnan bröt ihop i rättssalen

Under torsdagen, den andra rättegångsdagen, var det kvinnans tur att bli förhörd. "Jag hade spelat bort allt, det fanns ingen väg tillbaka", sade hon i rätten.

Den tilltalade kvinnan bröt ihop i rätten under rättegångens andra dag.

Den tilltalade kvinnan bröt ihop i rätten under rättegångens andra dag.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-10 13:04

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, är synbart påverkad av den pressade situation hon befinner sig i. På den tilltalades plats i rätten behöver hon en stund för att samla sig innan hon tar till orda, men tårarna kommer omedelbart. 

Hon beskriver ett hårt liv som ung tvåbarnsmamma, med en sambo som jobbade på annan ort. 

– Spelandet var en flykt, jag behövde inte tänka eller känna. Jag fick en kick av att spela, berättade kvinnan. 

Hon beskriver emellertid att hon ganska snabbt, efter bara någon vecka med onlinespel, kände att hon höll på att tappa kontrollen. 

– Jag försökte prata om det med min sambo men han sa bara "äh, lägg av". 

Under 2015 hittade hon på att hon drabbats av cancer.

– Jag mådde så dåligt och tänkte att om jag hade en fysisk diagnos kanske min sambo skulle förstå att jag inte orkade sköta allt hemma själv, sade kvinnan. 

Men i kombination med ett eskalerande spelmissbruk kom lögnen att bli ett sätt att skaffa pengar, för att finansiera det fortsatta spelandet. 

– Mitt syfte var aldrig att ljuga om cancern för att få fram pengar. Jag skäms så mycket för att jag gjorde det, säger hon. 

Hon förklarar att hon hamnade i en nedåtgående spiral av lögner och bortspelade pengar, som till slut ledde till att hon tog lån och krediter i sin sambos namn. För att försöka fixa allt. 

– När väl de första pengarna var borta, vad skulle jag då göra? Jag kände att de skulle få det bättre utan mig. Jag ville bara inte finnas, säger hon. 

Och så började hon planera att ta sitt eget liv, menar kvinnan. 

När åklagaren Klara Dahlström tar vid med sina frågor samlar sig kvinnan. Hon tittar åklagaren i ögonen när hon svarar på frågorna och ställer ofta motfrågor som "hur menar du nu?". När åklagaren kommer in på detaljer är det mycket hon inte minns. 

– Det är så många år sen, det kommer jag inte ihåg, säger kvinnan. 

Hennes advokat Carolina Nilsson frågar om hur hon reagerade på åklagarens beskrivning av henne som person i samband med sakframställan i tisdags. 

– Jag blev jättechockad när jag hörde henne säga att jag är dominant och manipulerande. Det är absolut inte den bilden jag har av mig själv. Jag sätter alltid andra före mig själv, svarar kvinnan.

Under eftermiddagen behandlade rätten den grova mordbrand som kvinnan också är misstänkt för. Totalt krävs hon på drygt 360 000 kronor till åtta målsägare för detta. 

Det gamla bankhuset i Roknäs brann ner till grunden under natten till den 25 april 2016. (Arkivbild)
Det gamla bankhuset i Roknäs brann ner till grunden under natten till den 25 april 2016. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!