I veckan när träningsprofilen Åse Borgeryd var ute på en skidtur på Grisberget reagerade hon över hur ojämnt föret var på femkilometersslingan efter att fotspår från gående besökare bildat gropar i spåret. Hon skrev ett inlägg på sociala medier där hon förklarade problemet och möttes av medhåll, men också av en del kritik.
– Jag tror det handlar om okunskap många gånger. Man kanske tror att det går bra att gå på skejtspåren, att det inte förstör, men det gör det. Jag skulle önska att folk inte går där, säger Åse Borgeryd.
Flera skidåkare som Piteå-Tidningen pratat med är av samma åsikt. Angela Nilsson, en rutinerad motionär som har åkt Tjejvasan flera gånger och nu försöker förbättra skejtstilen, är en av dem.
– Så fort det är pistat så börjar folk gå här. I dag är det nog fler gångare än skidåkare. Det blir ju knöligt. Det är nog svårt med skejt som det är. Man kan väl göra ett eget spår för gående, säger hon.
Hösten 2005 beslutade kultur- och fritidsnämnden att det är tillåtet för gående att nyttja Grisbergets motionsspår även under vintertid då skidspår är dragna. Argumenten var bland annat att skidåkning inte var tillräckligt populärt och att det främst bedrevs av män. Eftersom spåret ansågs nyttjas främst för klassisk åkning bland skidåkarna skulle gående kunna använda ytan som prepareras för skejtåkning.
– Enligt dem handlade det om en folkhälsoaspekt. Ju fler som kom sig ut, desto bättre, säger Elisabeth Lindberg, den nuvarande ordföranden för kultur- och fritidsnämnden, som inte hade tillträtt 2005.
För ett par år sedan lyfte Fritidsförvaltningen frågan efter att ha fått in synpunkter från allmänheten om att spåren trampades sönder, men nämnden avslog förvaltningens förslag.
Det är på den två kilometer långa slingan på Grisberget som det är tillåtet att promenera.
– Vi vill att folk ska röra på sig, men det krävs mer preparering om folk promenerar på spåret. Man måste köra spåret oftare för att hålla det i bra skick. Vi har fina gång- och cykelvägar som är lämpliga att gå på, säger Jenny Axelsson på kultur- och fritidsförvaltningen.
Kultur- och fritidsnämnden har nu återigen fått in synpunkter gällande spåren i och med skidsäsongen och ska se över ärendet.
– Vi måste titta över det igen. Det krävs mer preparering när folk går där, säger Elisabeth Lindberg.