Konceptet Fritidsbanken fungerar ungefär som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsartiklar istället för böcker. Skidor, flytvästar, fotbollar, skridskor och mängder andra artiklar är skänkta av privatpersoner och föreningar och lånas ut gratis till medborgare.
Fritidsbanker finns i 95 av landets kommuner och i vissa kommuner finns utlåning på flera platser, däribland i Luleå.
Forskningsinstitutet Rise har utvärderat verksamheten och kommit fram till att den bidrar till att fler kan delta i idrott och andra aktiviteter och därmed leder till förbättrad folkhälsa. Över hälften av de som lånat utrustning säger att de rör sig mer tack vare Fritidsbanken.
– Idén till studien uppkom i samband med att vissa kommuner röstade ner förslag om att öppna fritidsbanker då de ansåg att det var för dyrt, utan att ha analyserat vilka värden som skapas av en fritidsbank. Vi ville därför undersöka vilka samhällsnyttor en fritidsbank faktiskt kan bidra med, säger Haben Tekie, projektledare på Rise.
"Fritidsbanker kan öka nyttjandegraden av redan befintliga resurser, stimulera delande framför konsumtion och förlänga livslängder på prylar genom reparation och återbruk. Fritidsbanker har därmed stor potential att minska den miljöpåverkan som fritidsaktiviteter medför när utrustning köps ny och är i privat ägo", står att läsa i utvärderingen.
Fritidsbanker finns i dag i 95 av landets kommuner. Piteå är en av kommunerna där det saknas. Men idén har varit på tapeten. 2015 lämnade Anders Nordin (SLP) in en motion om öppnandet av ett "sportotek" med samma grundtanke som Fritidsbanken. Kultur- och fritidsnämnden beslutade då att inte starta någon sådan verksamhet och hänvisade till att ett sportotek är en "kostsam och resurskrävande historia".
Riitta Hovinen, enhetschef på fritid på kommunen, har varit i kontakt med Fritidsbanken ett antal gånger men kommunens inställning har inte ändrats.
– Idén med Fritidsbanken är jättebra och intresse finns. När frågan diskuterats lokalt har man konstaterat att det krävs en hel del personella resurser för att ta hand om grejerna och det finns inte inom befintlig verksamhet. Grejerna ska dessutom förvaras någonstans. Sedan har vi Repris i Öjebyn som säljer fritidsutrustning till billigt pris. Det går också att få tag på billig fritidsutrustning på köp- och säljsidor, säger hon.