– Vi har ett uppdrag av Piteå kommun att göra en historisk kartläggning av Strandängens naturreservat. Det planeras för en naturstig i området och nu har vi fokus på Klubbudden, säger Sophie Nyblom, tillförordnad chef för Piteå museum.
Hon säger att naturstigen bland annat ska gå efter stranden och upp till Klubbudden. Det senare ett område museét intresserat sig speciellt för. Sophie Nyblom visar att under 1940-talet var Klubbudden en ö och där hade Piteåbon Hugo Bentzlin en stuga eftersom han arrenderade fiskevatten utanför Klubbudden.
Sophie Nyblom visar en bild tagen kring 1910. Den visar att redan då fanns stugan på plats. Det finns också fler bemärkta platser på Klubbudden. 1946 anlade försvarsmakten två stycken skyddsvärn och 13 år senare, mitt under kalla kriget, byggdes ytterligare ett värn försett med en kanon. Simon Johansson, arkivarie vid fortifikationsförvaltningen i Stockholm, bekräftar uppgifterna. Han säger att placeringen av kanonen gjordes eftersom den passade bra för inloppet till Piteå.
– Avtalet från 1959 skrevs mellan övre norrlands militärområde och Piteå landsförsamling, säger Johansson.
Sophie Nyblom uppger att värnen var obemannade och låsta och att de avvecklades någon gång under 1990-talet.
– På grund av att läget i världen hade förändrats och att försvaret hade utvecklat ny teknik, säger museichefen.
Hon säger att nu ska rapporten om området skrivas klar och överlämnas till Piteå kommun i slutet av mars.