Förbättrad ekonomi för skolan

Prognosen har ljusnat, men det ekonomiska läget för barn- och utbildningsnämnden är fortsatt ansträngd. Kanske kan det bli ett nollresultat.

Förvaltningsekonomen Leehau Li Nilsson konstaterar att det ekonomiska läget är lite ljusare än det var vid den senaste delårsrapporten. (Arkivbild)

Förvaltningsekonomen Leehau Li Nilsson konstaterar att det ekonomiska läget är lite ljusare än det var vid den senaste delårsrapporten. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustavsson

Piteå kommun2019-12-06 21:00

När förvaltningsekonomen Leehau Li Nilsson informerade nämnden om det ekonomiska läget för perioden januari-oktober samt helårsprognosen för 2019 på det senaste sammanträdet så var det en ljusare bild än delårsrapporten.
Samtidigt betonades att den ekonomiska situationen är fortsatt ansträngd och att prognosen för 2019 pekar mot ett underskott på cirka en miljon kronor. Det är en förbättring på tre miljoner jämfört med delårsprognosen.
– Förvaltningen har gjort ett hästjobb. Man ska betänka att vi fastslog budgeten för 2019 två månader in på året, säger Ken Åman (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

En orsak till förbättringen är att de åtgärder som vidtagits har gett större effekt under höstterminen än beräknat.
– Ett exempel är Strömbackaskolan som delvis lagt om sin organisation, säger Leehau Li Nilsson.
Kommer ni att nå budgetmålet, ett nollresultat?
– En budget i balans är alltid målet, men små svängningar kan ge stora effekter åt båda hållen.

De rationaliseringar, effektiviseringar och återhållsamhet som är aktuellt för verksamheterna har gett resultat, trots de stora omfördelningar som beslutades i internbudgeten samt de oförutsedda kostnader som har uppstått under åren.
– Omfördelningarna handlar om kostnadsökningar, volymförändringar och storleken på statsbidragen. När det gäller omförutsedda kostnader handlar det exempelvis om oförutsedda saker som kan inträffa på olika skolor, säger Leehau Li Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!