Flera nya YH-utbildningar till Piteå

Myndigheten för yrkeshögskolan meddelar nu vilka utbildningar som beviljats inför det nya året, och Piteå får fyra utbildningar.

Utbildningsledarna Sandra Hedenström och Karin Gebing har utformat den nya utbildningen i integrationspedagogik. "Vi är väldigt glada att vi fått utbildningen beviljad", säger Karin Gebing.

Utbildningsledarna Sandra Hedenström och Karin Gebing har utformat den nya utbildningen i integrationspedagogik. "Vi är väldigt glada att vi fått utbildningen beviljad", säger Karin Gebing.

Foto: Simon Olofsson

Piteå kommun2020-01-08 18:00

Enligt ett riksdagsbeslut från 2017 har en utbyggnad av Sveriges yrkeshögskola påbörjats. Piteå beviljas nu fyra utbildningar, varav en delas med Arvidsjaur. Piteå kommun, Lernia och Medlearn kommer att stå för de olika utbildningarna på orten. Kommunen har fått klartecken att fortsätta med utbildningen till integrationspedagog, som får ett nytt innehåll.

– Eftersom flyktingströmmen var som störst under 2015 har utbildningen tidigare varit väldigt inriktad mot nyanlända. Nu riktar vi oss mot vem som helst som behöver komma in på arbetsmarknaden. Framförallt företagen behöver hjälp med detta, och det är de som efterfrågat utbildningen, säger Sandra Hedenström, utbildningsledare.

– Det känns jätteroligt att få erbjuda den här utbildningen. Det finns ett stort behov, och vi behöver ta tillvara på all kompetens som finns, säger Pernilla Forsberg, verksamhetsansvarig för yrkeshögskolan, Piteå kommun.

Som integrationspedagog hjälper man företag att hitta rätt personal, och syftet är att jobba med utveckling och långsiktighet.

– Tanken är att integrationspedagogen ska vara bryggan mellan arbetsgivaren och den individ som behöver komma ut i sysselsättning, säger Sandra Hedenström.

Utbildningen har blivit beviljad två omgångar, vilket innebär två årskurser med ettårs-intervaller. Utbildningen är ett och ett halvt år lång och kommer att innehålla 20 utbildningsplatser per omgång. De första studenterna ansöker under våren och börjar hösten 2020.

– Vi vet att det är ett framgångskoncept. Det kommer att underlätta för arbetsgivarna i kommunen om man väljer att anställa integrationspedagoger, säger Pernilla Forsberg.

Lernia har fått två utbildningar beviljade med bas i Piteå. Den ena, socialpedagogik, kommer att bedrivas på distans. Den andra är en utbildning till internationell vindkraftstekniker, och kommer att hållas på plats i Piteå.

– Vi hoppas att det kommer att betyda att folk får jobb här uppe. Det är brist på vindkraftstekniker i hela Sverige. Jag tror det påverkar Piteå positivt. Man vet att man kommer att behöva tekniker för att serva driften., säger Marianne Hedkvist, utbildningsledare Lernia YH Piteå.

Ytterligare en utbildning till specialistundersköterska kommer att drivas av Medlearn, vilken kommer att delas mellan Piteå och Arvidsjaur. Detta som ett led i att underlätta rekryteringen av studenter och främja kompetens på fler orter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!