Till vardags hittar man Lundgren på behandlingshemmet Alfa i Öjebyn, där han är alkohol- och drogterapeut. Hans föreläsning tog avstamp i de gemensamma mekanismerna bakom ett missbruk, oavsett vad man missbrukar.
– För den som fastnar i missbruk börjar det med riskbruk, man är i farozonen. De flesta blir redlöst fulla nån gång, ändå blir inte alla alkoholister. Man brukar säga att åtta av tio klarar att dricka utan egentliga problem, en av tio dricker inte alls och en av tio går det åt helskotta för, sa Lundgren.
Alfa bedriver behandling enligt Minnesotamodellen och utgångspunkten i behandlingen är att alkoholism är en sjukdom. En potentiellt dödlig sjukdom, framhöll Lundgren.
– Alkohol är den femte största orsaken till dödlighet i landet. Men alkoholisten är samtidigt den stora imitatören som förklär sina symptom och därför är svår att diagnosticera. Det är först när missbruket fortsätter och man gång på gång hamnar i allt svårare livssituationer på grund av drickandet som omgivningen börjar reagera.
Men inte bara sjukvården måste våga fråga om alkoholvanor, utan alla i omgivningen bör agera om man misstänker att personen har problem. När riskbruket övergått i missbruk och till sist regelrätt beroende går det snabbt utför.
– Ofta är det rattfylleri eller att man inte klarar av sitt arbete som blir en vändpunkt för den som sen kommer till oss, sa Peder Lundgren.