Fler företag i Norrbotten går i konkurs

Allt fler företag går i konkurs i Norrbotten. Under februari ökade antalet med 60 procent jämfört med samma månad förra året.

Sedan årsskiftet har 17 företag i länet fått slå igen på grund av konkurs. (Arkivbild).

Sedan årsskiftet har 17 företag i länet fått slå igen på grund av konkurs. (Arkivbild).

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2020-03-22 11:20

Under årets två första månader har 17 företag i länet kastat in handduken. Det redovisar kreditupplysningföretaget Syna. Siffran kan jämförs med samma period förra året då elva företag gick i konkurs

– Ackumulerat hittills i år har det skett en ökning med över 50 procent, säger Stefan Sandgren, vid Syna.

Enbart under februari gick åtta företag i länet i konkurs mot fem stycken under februari 2019 vilket betyder en ökning med 60 procent. De företag som gått i konkurs efter årsskiftet är Nordisk relining AB i Norrfjärden, Galvteknik AB i Jokkmokk, L Holmströms åkeri AB i Luleå, Harads hashing power AB i Harads, Norra däckgrossisten AB i Töre, S Brännström bygg AB i Haparanda och Mark och maskinservice maskin och fastighet AB i Kiruna

– Visserligen är antalet konkurser inte så många, men det indikerar dock att näringslivet i länet känner av den lågkonjunktur som det talats så mycket om. Utvecklingen är dessutom sämre än för riksgenomsnittet,  säger Harald Stjerna, som är partner på Syna.

Ökningen för Sverige som helhet stannade vid 14 procent. Sammanlagt gick 526 aktiebolag i landet i konkurs i februari jämfört med 461 i februari 2019. Ackumulerat hittills i år är ökningen 11 procent. Stockholms län, som är något av Sveriges ekonomiska motor, har haft en kraftig ökning av antalet konkurser, upp 32 procent i februari. Ännu värre var det i Stockholms stad där ökningen blev hela 83 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!