Festligt när nyinflyttade hälsades välkomna

Årets inflyttningsfest bjöd på allt ifrån palt till musik och arrangemanget uppskattades av besökarna. "Vi känner oss välkomna", säger Simon Blomberg, en av de nya Piteåborna.

Ted Blomberg, snart två år, ger maskoten Reine en kram.

Ted Blomberg, snart två år, ger maskoten Reine en kram.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-10-19 16:01

Under lördagen höll kommunen den traditionsenliga inflyttningsfesten för nyblivna Piteåbor. Evenemanget ägde rum i Stadshuset och kommunalrådet Helena Stenberg (S) och kommunchefen Ylva Sundkvist hälsade de nyinflyttade välkomna tillsammans med personal från olika förvaltningar.

– Det här är en av de roligare lördagarna på hela året. Det viktigaste är att de nyinflyttade känner sig välkomna till Piteå och får träffa politiker och tjänstepersoner om de har några frågor, säger Helena Stenberg.

– Vi hoppas att de ska trivas. Det här är ett sätt för dem att träffa andra nyinflyttade och bygga upp ett nätverk, säger Jörgen Hult, eventansvarig.

Under dagen fanns olika aktiviteter att välja mellan. De som ville kunde bland annat få tillgång till böcker genom bokbussen, lyssna på ett uppträdande av fristadsmusikern Cris Gera, besöka räddningstjänstens fordon, titta på en sopbil som femteklassare designat eller gå på tipsrunda.

– Och så serverar vi ju nationalrätten. Det är Piteå hockey som levererar palten, säger Jörgen Hult.

Albin Lundman som är nyinflyttad från Lund var en av de som fick palt serverad av Jonatan Glader och Svante Blomqvist. Han slog sig ner bredvid frun Magdalena och sonen Gottfrid, 2 år.

– Magdalena är från omgivningen och när vi fick jobb beslutade vi oss för att flytta upp, säger han.

För barnen fanns barnaktiviteter med pysselhörna, ansiktsmålningar och maskoten Reine. Den nya Piteåbon Ted Blomberg, snart två år, fattade tycke för renen och gav honom en stor kram.

– Det är ett fint arrangemang. Vi känner oss välkomnade. Och så har vi ätit wokad palt. Det är en favorit, säger pappa Simon Blomberg.

En annan av de nya Piteåborna som verkade trivas var Albin Thoring, som kommer från Eskilstuna.

– Det är trevligt här. Man känner sig sedd och välkommen.

 När han träffade Frida Söderberg från Piteå så bestämde han sig så småningom för att flytta upp.

– Jag har förberett honom en tid för att bli Piteåbo. Vi har rullat palt och skottat med snöslungan, säger Frida Söderberg.

Antalet besökare på inflyttningsfesten kan variera från år till år, men ligger oftast mellan 150 och 300 personer. Vädret är en avgörande faktor, menar Jörgen Hult.

– Vid strålande sol har folk annat att göra, men med dagens gråmulna väder kommer det många, säger han.

Ted Blomberg med pappa Simon. Räddningstjänsten var på plats för att informera om bränder och vikten av att släcka stearinljus.
Ted Blomberg med pappa Simon. Räddningstjänsten var på plats för att informera om bränder och vikten av att släcka stearinljus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!